Kreće natječaj

Veliki vodič: Evo kako do poticaja i od 80 tisuća kuna za kupnju novog auta i bicikla

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

2.4.2019. u 11:56

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

2.4.2019. u 11:56

Kastela, 240715
Zupan Splitsko dalmatinske zupanije Zlatko Zevrnja u Zracnoj luci Split otvorio je prvu javnu punionicu za elektricne automobile, na podrucju Splitsko dalmatinske zupanije.
Na fotografiji: prva elektricna punionica.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandžić / CROPIX

Punionica za električne automobile u Zračnoj luci Split

Od sutra u devet sati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prima zahtjeve građana koji žele kupiti električno vozilo, moped ili bicikl na električni pogon. Točna satnica početka primitaka zahtjeva u Fondu vrlo je važna, jer zahtjevi koji, poštom ili osobnim uručenjem građana, stignu prije devet sati neće biti razmatrani, a oni koji stignu točno na vrijeme i nakon toga razmatrat će se prema redoslijedu zaprimanja u Fondu.

Prvi korak u natjecanju za poticaje za električna vozila je pribavljanje ponude za vozilo, moped ili bicikl od prodavatelja. U obzir osim ponude dolaze katalozi o vozilu, iz kojih je vidljivo korištenje električnog pogona. Nakon pribavljanja ponude, potrebno je ispuniti pripadajući obrazac Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji se nalazi na internetskim stranicama Fonda, te ga, zajedno s ponudom i ostalim dokumentima, poslati poštom ili osobno donijeti u Fond.

U ovom natječaju moguće je ostvariti poticaj od 40 posto vrijednosti vozila, mopeda ili bicikla. U slučaju osobnih vozila niže i srednje kategorije to znači da nije moguće dobiti veći poticaj od 40 tisuća kuna, a kod automobila više kategorije (SUV, MPV) gornja granica poticaja je 80 tisuća kuna.

Za kupnju mopeda i motocikla na električni pogon maksimalni poticaj je 20 tisuća kuna, dok je za bicikle moguće ostvariti potporu od najviše pet tisuća kuna. Fond će nakon obrade svih pristiglih zahtjeva donijeti odluku o sufinanciranju do ukupnog iznosa od 17 milijuna kuna. Dobitnik poticaja mora kupiti automobil, moped ili bicikl uz poticaj države u roku 12 mjeseci, a rok počinje teći 3. travnja. U obzir za dobivanje poticaja dolaze samo nova vozila i mopedi te bicikli koji nisu korišteni.