Alarmantno

Veledrogerije upozorile Bruxelles na enorman dug zdravstva: 'Ovo je očajnički čin'

Ako se neplaćanje bolnica veledrogerijama nastavi dug će dosegnuti tri milijarde i 600 milijuna kuna
Ilustracija
 Rick Wilking / Elvir Tabaković / Vlado Kos / Reuters / Hanza Media

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić uputio je ovih dana pismo Europskoj komisiji u kojem upozorava na enorman dug bolnica prema domaćim veledrogerijama za isporučene lijekove od dvije milijarde i 200 milijuna kuna i optužuje Vladu za kršenje pravila Unije o funkcioniranju tržišta.

- Pismo Europskoj komisiji je vapaj, očajnički pokušaj da i na taj način privolimo Vladu Republike Hrvatske i institucije zdravstvenog sustava na razgovor i ispunjavanje obveza prema nama – kazao nam je jučer predsjednik Koordinacije veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca i predsjednik Uprave Oktal Pharme Ivan Klobučar. Na pitanje kakvo postupanje Europske komisije prema Vladi Andreja Plenkovića HUP očekuje nakon odaslanog pisma, Klobučar kaže kako veledrogerije nisu proučavale koje mehanizme Europska komisija ima na raspolaganju kako bi im pomogla u ostvarenju njihovih zahtjeva.

- Mislimo da mehanizmi koje EU ima u ovakvim slučajevima prema svojim članicama u krajnjoj liniji nisu ni bitni ako će iz Bruxellesa nakon našeg pisma uslijediti poziv našoj Vladi s pitanjem što se događa i poduzima da se problem riješi. Vjerujemo da bi angažman Europske komisije na bilo koji način mogao pomoći da se enormni dug prema veledrogerijama počne rješavati – ističe predsjednik Uprave Oktal Pharme.

U pismu koje je uputio EK, glavni direktor HUP-a u bitnome ponavlja pritužbe, zahtjeve i apele koje su čelnici veledrogerija 12.srpnja ove godine uputili prema Vladi, institucijama u zdravstvu i javnosti, zaprijetivši mogućom blokadom računa bolnica ako se ne počne rješavati problem nagomilanih dugova prema veledrogerijama. Veledrogerije su tom prilikom, među ostalim, otkrile kako su prve tužbe s zahtjevom za ovrhu nad računima bolnica zbog duga već pokrenute za desetak bolnica, zatraživši od Vlade hitnu uplatu polovice duga bolnica prema veledrogerijama kako bi one uopće mogle nesmetano poslovati.

- Ni nakon tog javnog apela, nitko nas nije kontaktirao iz Vlade, Ministarstva zdravstva i institucija zdravstvenog sustava kako bi barem počeli razgovor o rješavanju problema neplaćanja u zdravstvu. I dalje čekamo na taj razgovor – navodi Ivan Klobučar.

Ako se ritam neplaćanja bolnica veledrogerijama nastavi u nadolazećim tjednima i mjesecima, dug će, prema proračunima veledrogerija, krajem godine dosegnuti tri milijarde i 600 milijuna kuna a rok (ne)plaćanja, koji je trenutno 440 dana, produljiti će se na 590 dana. Veledrogerije će takav scenarij pokušati spriječiti i ovrhama, prisilnim naplatama na račune bolnica, a budući da bolnice uvijek mogu uputiti prigovor na zapriječenu ovrhu, očekuje se da blokade bolnice ne bi uslijedile prije konca ove godine.

U prvoj reakciji na apel veledrogerija od 12. srpnja ministar zdravstva Milan Kujundžić poručio je kako zdravstvo neće stati zbog duga veledrogerijama, postojanje kojeg nije zanijekao, ali nije ni najavio kako će se i kada dug riješiti. Pokušali smo jučer u Ministarstvu zdravstva doznati je li im poznato da su se poslodavci zatražili pomoć Bruxellesa u naplati svojih potraživanja, no nismo dobili nikakav odgovor iz tog Vladina resora.

U Ministarstvu zdravstva nisu ništa odgovorili ni na naše pitanje jesu li točni navodi veledrogerija da im je prilikom zadnje hitne uplate dijela dugova, u svibnju ove godine, uplaćeno svega 130 milijuna kuna od obećanih 200 milijuna kuna. Negdje je, dakle, u trokutu plaćanja kojeg čine državni proračun, bolnice i veledrogerije, ako je vjerovati HUP-u, nestalo 70 milijuna kuna.

I na svibanjski 'nestanak' 70 milijuna kuna u sustavu plaćanja veledrogerijama upozorio je u svom obraćanju EK-u glavni direktor HUP-a. Majetić se Bruxellesu požalio i na diskriminaciju veledrogerija u poslovnoj politici domaćih banaka.

- Prema informacijama kojima raspolažemo, veledrogerije su u bolnicama nedopušteno i protuzakonito, iako dobavljaju proizvode od vitalne važnosti za pacijente, svrstane u B grupu dobavljača kojoj se računi plaćaju s najvećim rokovima plaćanja te su i na taj način diskriminirane. Svi ostali dobavljači plaćaju se u kraćim rokovima, neki i bez odgode – ističe se u pismu HUP-a Glavnoj upravi za zdravlje i sigurnost hrane Europske komisije, i njezinu predstavništvu za Hrvatsku.

Osim ovrhama na račune bolnica, veledrogerije će pokušati izvršiti pritisak na svoje dužnike uskraćivanjem isporuke dijela lijekova najvećim neplatišama među bolnicama. Ta mjera, prema navodima iz Majetićeva pisma, već je primijenjena na dvije bolnice, a uskoro će uslijediti prema još nekima.

Iako Majetić nije otkrio kojim su bolnicama uskraćene isporuke, otprije je poznato da su najveći dužnici veledrogerijama opće bolnice u Vinkovcima i u Dubrovniku, dok bi se kao prva iduća na udaru mogla naći opća bolnica u Sisku. Riječ je o bolnicama koje kasne s plaćanjem preuzete robe dulje od ili gotovo 1000 dana.

Veledrogerije ne uskraćuju odabranim bolnicama sve lijekove, nego one koje bolnice mogu nabaviti iz drugih izvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:30