Signalitics

Uslužni sektor raste, a negativni trendovi u prerađivačkom sektoru se nastavljaju

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.1.2020. u 8:53

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.1.2020. u 8:53

The German share price index DAX graph is pictured at the stock exchange in Frankfurt, Germany, May 14, 2019. REUTERS/Staff - RC150B7B7B70
REUTERS

Njemačka burza

ŠTO SE DOGODILO?

Indikator sentimenta poslovne aktivnosti eurozone u prosincu je zabilježio iznad očekivani rast uslijed nastavka pozitivne izvedbe uslužnog sektora koji je fokusiran na domaću potražnju dok su se negativni trendovi u prerađivačkom sektoru nastavili. Istovremeno, ekonomski izgledi kompanija eurozone poboljšali su se te se trenutačno nalaze na najboljoj razini od svibnja prošle godine.

ŠTO TO ZNAČI?

Poboljšanje ekonomskog sentimenta dolazi kao posljedica smanjenja trgovinskih tenzija nakon sklapanja prve faze dogovora između SAD-a i Kine te smanjene vjerojatnosti da će do izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije doći bez postizanja bilo kakvog oblika dogovora o budućim odnosima. Ipak, na umu treba imati kako se ključni indikator stanja ekonomije eurozone i dalje nalazi tek marginalno iznad razine koja razdjeljuje rast od recesije što sugerira kako je ekonomski rast ostao na klimavim nogama.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Unatoč poboljšanju cjelokupnog sentimenta, prerađivački sektor eurozone nastavlja imati snažan negativan utjecaj na cjelokupnu ekonomsku izvedbu dok se uslužni sektor zasada uspjeva othrvati tim poteškoćama. Bilo kakvo daljnje pogoršanje zaposlenosti u prerađivačkom sektoru bi se moglo ubrzo preliti i na izvedbu privatne potrošnje. Nestabilnosti u vanjskom okruženju tako nastavljaju biti ključan izvor nesigurnosti za izvedbu domaće ekonomije.