Investitori su nestrpljivi

Uber planira ulagačima ponuditi dionice u vrijednosti od 10 milijardi dolara

Uber će prijaviti IPO u četvrtak, dok će se dionicama moći početi trgovati početkom svibnja
Ilustracija
 Marcos Brindicci / REUTERS

U Uberu su odlučili inicijalnom ponudom dionica (IPO-om) zainteresiranim investitorima ponuditi dionice u vrijednosti od otprilike deset milijardi dolara. Prema pisanju CNBC-ja, službeni dio procesa javne ponude trebao bi započeti danas predajom dokumentacije Američkoj komisiji za vrijednosne papire i burze (SEC), slijedi road show na kojem će sve potencijalne ulagače upoznati sa svojim planovima, a trgovanje Uberovim dionicama na Njujorškoj burzi počelo bi u prvim danima svibnja.

Ako cijena dionica dosegne planiranu vrijednost, bit će to najveća inicijalna ponuda dionica neke tehnološke kompanije u povijesti te najveći IPO od izlaska kineskog giganta Alibabe na burzu u 2014. Naime, iako su investicijski bankari svojedobno procijenili vrijednost Ubera na 120 milijardi dolara, nakon loše izvedbe rivala Lyfta kompanija se nada da će postići tržišnu kapitalizaciju između 90 i 100 milijardi dolara.

Lyft je inicijalnom ponudom dionica prikupio 2,34 milijarde dolara, a tržišna kapitalizacija premašila je 24 milijarde dolara. Ipak, od listanja na Nasdaqu dionicama kompanije slabo se trgovalo te im je cijena potonula sa 72 dolara, kolika je bila u IPO-u, na sadašnjih 67,44 dolara. Stoga su u Uberu realističniji u procjenama vlastite vrijednosti.

Uber posluje u više od 70 zemalja, a lani je uprihodio 11,3 milijarde dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:05