Mjesec zaljubljenih

U veljači uvezemo više od milijun ruža koje u EU dolaze iz Kenije, Etiopije i Ekvadora

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

12.2.2019. u 15:26

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

12.2.2019. u 15:26

Zagreb, 140212.
U centru grada sve je u znaku Valentinova pa se tako i na Trgu kralja Tomislava prodaju crvene ruze Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Ilustracija

Budući da posljednje tri godine raste potrošnja Hrvata uoči Valentinova, Hrvatska gospodarska komora (HGK) u veljači bilježi i porast uvoza ruža.

Tako smo lani uvezli čak 11 posto više ruža nego godinu ranije, odnosno u veljači 2018. u Hrvatsku je uvezeno 1,28 milijuna ruža ukupne vrijednosti 482.000 eura. Usporedbe radi, u siječnju prošle godine vrijednost uvoza ruža iznosila je 330.000 eura. Stoga se trend porasta uvoza tog cvijeća očekuje i u veljači ove godine.

Pritom najviše cvijeća uvozimo iz Nizozemske, Slovenije i Njemačke, a dominira uvoz svježe rezanih ruža nakon kojih slijede cvijeće i pupoljci prikladni za bukete. No, unatoč razvijenom uzgoju u Nizozemskoj, podaci Eurostata pokazuju da Europska unija uveze čak deset puta više ruža nego što ih izveze, a većina dolazi iz Kenije, Etiopije, Ekvadora i Kolumbije.

Uzimajući u obzir volumen cvijeća koje Lijepa naša uvozi, “vrlo je vjerojatno da se i u našim cvjećarnama mogu pronaći ruže iz tih egzotičnih destinacija”, poručuje HGK.