Lažna vrijednost

U Hrvatskoj poskupile sve vrste goriva: 'Zbog profita nafte trpi cijelo čovječanstvo'

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

12.11.2019. u 11:44

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

12.11.2019. u 11:44

Boris Kovačev / Hanza Media

Ilustracija

Danas su u Hrvatskoj poskupile sve vrste goriva pa je tako prosječna cijena spremnika benzina skuplja 4,5 kune, spremnik dizela u prosjeku je poskupio 1,5 kunu, dok je spremnik plina skuplji za 2,5 kune.

- Plin prati cijenu nafte, a cijene se skoro uvijek formiraju temeljem vijesti. Mi smo pod navalom lažnih vijesti, fake news, o tome svi govore. Ja sam iz toga izveo izvedenicu "fake value" - lažna vrijednost. Jedno je cijena, a drugo vrijednost – pojasnio je u HRT-ovom Studiju 4 naftni stručnjak Davor Štern dodavši kako je “nafta danas na granici najviše cijene koja bi se trebala dopustiti proizvođačima jer je u njoj sadržan toliki profit zbog kojeg cijelo čovječanstvo pati i trpi”.

- To nije dobro ni proizvođačima jer svaka promjena cijene njima ruši njihovo dugoročno ulaganje i perspektivu ulaganja u nova nalazišta. Nama kao potrošačima isto tako ne odgovaraju stalne promjene cijena. Pitanje vrijednosti energije i energenata vrlo brzo će se morati naći na stolu ljudi koji odlučuju u svijetu - rekao je Štern te je objasnio kako danas cijene energenata određuje Wall Street umjesto proizvođača upozorivši kako se “svijet mora odmaknuti od toga i početi stvari nazivati pravim imenom”.

- Svaka roba ima svoju vrijednost. Ta vrijednost se sastoji od troškova proizvodnje, prerade, transporta itd. Ove basnoslovne zarade preko kojih se milijarde u džepove, nemam ništa protiv Bliskog istoka i šeika, ali su to puste milijarde koje su se tamo slile, to su milijarde koje smo svi mi platili – zaključio je Štern.