Samoorganizacija

Trgovanje s tržnica preselilo se na kućnu dostavu ili na internet

Udruga povrćara kaže kako je odluka o zatvaranju tržnica ugrozila egzistenciju gospodarstava
Tržnica
 Goran Šebelić / CROPIX

Ako ne možete doći do svoje kumice po piceka i grincajg, kumica će vam ih dostaviti na vaš kućni prag. To bi mogao biti jučerašnji slogan proizvođača hrane koji su se, šokirani iznenadnim zatvaranjem tržnica, vrlo brzo uspjeli pribrati te traže alternativne načine dolaska do kupaca.

Uz uobičajenu dostavu hrane na adresu, koja godinama postoji preko internetskih narudžbi sa specijaliziranih portala, nedavno su počele usmenom predajom preko mobilnih i Facebook poruka kružiti objave poput ove iz Opuzena, u kojoj OPG Glavinić oglašava besplatnu dostavu u krugu od pet kilometra od jarunske tržnice.

Nude “male tjedne košarice” za 120 kuna te “velike tjedne košare” (5 kg krumpira, 2 kg luka, 1 kg mrkve, 1/2 kg peršina i celera, 1 glavicu karfiola, 1 kg poriluka, 1 glavicu mladog kupusa, 1 glavicu kelja, 1/2 kg pupčara, 1 kg blitve, 1/2 kg češnjaka, 1 kg limuna, 1,5 kg naranči) plus glavicu zelene salate gratis za 220 kuna.

Primamljiva ponuda

Primamljiva ponuda, čak i malo povoljnija od cijene koju bismo za takvu košaricu morali izdvojiti na tržnici, ali na broj koji su pozvali kupce da se jave jučer se nitko nije javljao. Ili je velika gužva ili su sve rasprodali.

Ovaj dobavljač hrane ima otprije osiguranu dostavu iz ostatka Hrvatske do Jaruna, ali proizvođači koji nemaju takvih mogućnosti u puno su težoj situaciji. Vjekoslav Budanec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara, kaže kako je odluka o zatvaranju tržnica ugrozila egzistenciju povrćara upravo na početku proljetne sezone ubiranja plodova.

- Vladi smo preko HPK poslali zahtjev da se ipak dozvoli prodaja povrća OPG-ima po istim uvjetima kao i trgovačkim centrima. U Dalmaciji je u jeku berba kupusnjača, mlade brokule i špinata, a sada je i na kontinentu sezona rasta salate, mladog luka i rotkvica, koji bi se trebali brati uoči Uskrsa, za dva tjedna. Riječ je o svježoj robi koja će propasti ako se ne proda, a naši pokušaji da se sada organiziramo i prodajemo dostavom potez su očajnika - kaže Budanec.

I Mato Brlošić, potpredsjednik HPK, kaže kako je ova odluka Vlade donesena ishitreno i prebrzo.

- Zvao sam ministricu Vučković kako bih joj rekao da nema razloga da proizvođači hrane ispaštaju zbog slabog uvođenja reda na tržnicama, ali ona je rekla da je bila nemoćna tijekom donošenja te mjere. Ne bih volio da je ta odluka donesena kako bi trgovački centri bili u prednosti, jer sada proizvođači povrća, a uskoro i proizvođači voća, neće imati gdje prodavati i morat će pristajati na njihove uvjete - kaže Brlošić. Dodaje kako HPK očekuje da Ministarstvo zaštiti domaće proizvođače.

Solidarnost

- Sada treba omogućiti tržište za te proizvode ili nadoknadu štete kao što se to već planira za privatne tvrtke, kojima su stalno dostupne državne dotacije. A gdje je tu poljoprivreda? Mladi još mogu prodati nešto preko interneta, a što će oni kojima je to nepoznato - pita se Brlošić.

Ipak, da solidarnosti ima i među prerađivačima, svjedoči poziv slatinske tvrtke Marinada, koja je proizvođačima osigurala otkup viškova. I u Hrvatskoj voćarskoj zajednici razmišljaju o mogućnostima dostave domaćeg voća građanima, a zasad se to može napraviti preko Žutog klika Hrvatske pošte. Dotad se proizvođači samoorganiziraju u dobivanju dozvola Civilne zaštite za dostavu proizvoda jer optimalni rokovi za sadnju povrća istječu.

'U Zagrebu svaki dan imamo dvostruko više narudžbi'

Splitska tvrtka Centaurus, poznatija kao vlasnik brenda Gastro ribarnice Brač, koja ima deset ribarnica i zapošljava 100 radnika, pronašla je partnersku tvrtku u Zagrebu pa su od petka počeli dostavljati i distribuirati svježu ribu u Zagreb.

Suvlasnik tvrtke Centaurus Ivo Bartulović kaže da im je promet posljednjih dana pao za oko 80 posto.

- Posao smo već pomalo uhodali. Prvi dan smo u Splitu imali 20-ak narudžbi i to se povećava svaki dan. Što se tiče Zagreba, svaki dan imamo dvostruko više narudžbi i broj narudžbi u Zagrebu raste po višim stopama nego Splitu. Bez obzira na količinu, ljudima dostavljamo naručeno. Troškovi dostave za narudžbe manje od 300 kuna su 30 kuna, a za narudžbe iznad tog iznosa te za umirovljenike i invalide ne naplaćujemo dostavu. Dakle, bez obzira na količinu, umirovljenicima i invalidima dostavljamo očišćenu ribu besplatno, pa makar kupili kilogram ribe. Možemo im dostavljati i povrće, voće, orašaste plodove, razne vrste ribljih prerađevina... - otkriva Ivo Bartulović.

- Hrvatsko tržište premalo je za ribu jer se kod nas jako malo konzumira riba. Mesa nestane na pultovima, a ribe je višak - kaže Bartulović. (Jozo Vrdoljak/ Privredni.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:38