Turistički magnet

Tko su gazde luksuzne vile i vinarije kojoj se divi Forbes: 'Zaljubili smo se u Hrvatsku'

Svijetu smo htjeli otkriti nevjerojatne varijacije Pošipa i Plavca Malog te upoznati hrvatsku povijest, kaže Katharine Anderson Groethe
Villa Katarina
 Korta Katarina

- Vinski resort pored mora jedan je od najprimamljivijih opisa neke destinacije, a upravo to je ono što dobivate u luksuznoj Villi Katarini u Hrvatskoj, čiji su otoci i obale posljednjih godina pravi turistički magnet - napisao je Forbes za Korta Katarinu koja se nalazi u Orebiću.

Riječ je zapravo o kompleksu koji se sastoji od vinarije, vinograda i vile u vlasništvu američkih filantropa Lee i Penny Anderson koji su se zaljubili u Lijepu našu kada su je posjetili 2001. dok su svoje vrijeme provodili u humanitarnoj misiji u post-ratnoj BiH. Kako su ispričali, oduševilo ih je hrvatsko kulturno bogatstvo, hrana te tada još uvijek ne tako poznata vina te su odlučili uložiti u vlastitu vinariju.

- Svijetu smo htjeli otkriti nevjerojatne varijacije Pošipa i Plavca Malog te upoznati hrvatsku povijest, kulturu i tradiciju proizvodnje vina - objasnila je njihova kći Katharine Anderson Groethe.

Stoga su i izgradili vilu s osam apartmana u kojima svaka prostorija, pa tako i kupaonica, ima pogled na more. Uz to, u blizini je i pješčana plaža, a uz vilu su i bazen, vanjski i unutarnji jacuzzi, saune, teretana te frizerski salon.

Korta Katarina
Villa Katarina

- Ovo je nova razine luksuza od pet zvjezdica. Korta Katarina je prvi ovakav smještaj u Hrvatskoj. Ovdje gosti bježe u ekstremni luksuz – smatra Wanda Radetti, osnivačica VisitCroatia.com-a.

Korta Katarina svojim gostima nudi i 61,3 metra dugačku jahtu sa šest kabina na glavnoj palubi te bazenom, a dostupna je i u posebnom aranžmanu.

Korta Katarina
Villa Katarina

No, luksuzan smještaj nije jedino što Korta Katarina može ponuditi, piše Forbes. Vinarija u sklopu kompleksa godišnje proizvede 60.000 boca crnog, bijelog, rose te pjenušavog vina za koja je Korta Katarina u posljednjih deset godina osvojila brojne nagrade.

- U budućnosti će vinarija povećati distribuciju vina diljem svijeta i tako pozvati zaljubljenike u to piće da posjete i iskuse sve što Hrvatska može ponuditi – za Forbes najavila je Anderson Groethe.

Orebic, Peljesac 120312.
Vinarija Korta Katarina.
Na slici: vinarija i podrum Korta Katarine.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX
Vinarija Korta Katarina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 01:04