Signalitics

Tjedni pregled tržišta: Vodeći svjetski dionički indeksi u srijedu zabilježili pad

Ilustracija
 Brendan McDermid / REUTERS

Nastavno na pretežito pozitivan sentiment investitora u prethodnim trgovinskim danima, vodeći svjetski dionički indeksi u srijedu su zabilježili pad nakon što je predsjednik Trump upozorio kako su pregovori s Kinom još uvijek daleko od postizanja trgovinskog dogovora te istaknuo kako mogućnost uvođenja carina na uvoz kineskih dobara još uvijek nije isključena.

Sentimentu investitora nisu pogodovale niti prve objave zarada američkih kompanija za drugi kvartal godine. Iako je rezultate do sada objavio relativno malen broj kompanija, isti idu u prilog tržišnim očekivanjima recesije američkog korporativnog sektora uslijed usporavanja rasta te nesigurnosti povezanih s trgovinskim sukobom s Kinom. Recesija se definira kao dva uzastopna kvartala pada dobiti na godišnjoj razini. Prema trenutnim procjenama, očekuje s pad dobiti kompanija u sastavu S&P 500 od 2,8% godišnje u drugom kvartalu godine, a nastavno na pad od 0,3% u prethodnom kvartalu.

Poseban fokus investitora bio je na ovotjednom nizu objava američkih ekonomskih indikatora, a s ciljem anticipacije magnitude monetarne relaksacije američke centralne banke u narednom periodu. Velik dio tržišnih sudionika špekulira kako bi se Fed mogao odlučiti sniziti bazični kamatnjak za čak 50 baznih bodova na sastanku u srpnju. Vrijedi istaknuti i kako sam čelnik Powell nije negirao ovu mogućnost prilikom svog nedavnog svjedočenja pred američkim Kongresom. Ipak, iznad očekivana izvedba trgovine na malo i prerađivačkog sektora u lipnju te snažno tržište rada sa stopom nezaposlenosti od ispod 4% ne idu u prilog snažnom labavljenju monetarne politike već prije sugeriraju nešto niže smanjenje kamatnjaka od 25 baznih bodova u skladu s Fed-ovom napomenom kako je bolje spriječiti nego liječiti.

Vrijednost britanske funte je zabilježila značajan pad u proteklim danima uslijed rastućih rizika da Brexit strategija Boris Johnsona – najizglednijeg nasljednika Therese May na mjestu premijera, bi mogla dovesti do izlaska iz Europske unije bez dogovora. Vrijednost britanske funte u odnosu na američki dolar u srijedu se spustila na najnižu razinu u proteklih 25 mjeseci.

Mnogi investitori su se suzdržavali od trgovanja britanskom valutom u uvjetima neizvjesnosti ali ovotjedni značajni pad naniže posljedica je izjava Borisa Johnsona kako se pitanje granice s Irskom mora u potpunosti izbrisati iz dogovora o izlasku što je Europska unija oštro odbacila uz izjavu jednog diplomata kako Johnson očito živi u svijetu mašte. S izglednim dolaskom Johnsona na mjesto premijera, vjerojatnost Brexita bez dogovora veća je nego ikada te sukladno tome sugeriramo svim kompanijama s izloženošću korištenje hedginga kao zaštitu od prekomjernih tečajnih oscilacija.

Cijene nafte zabilježile su pad treći uzastopni trgovinski dan pri čemu su SAD izjavile kako je Iran voljan pregovarati o svom programu naoružanja. Ukoliko dođe do dogovora između dvije zemlje, sankcije na uvoz iranske nafte bi bile ukinute što bi povećalo sveukupnu ponudu sa sadašnjih razina te uzrokovalo daljnje silazne pritiske na cijene koje se trenutačno nalaze na oko 25% višim razinama u odnosu na kraj prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:23