Signalitics

Tjedni pregled tržišta: indikatori upućuju na usporavanje svjetskog ekonomskog rasta

Prizor s njujorške burze
 Brendan McDermid / REUTERS

Tjedan iza nas na svjetskim je tržištima protekao u znaku povećane averzije investitora prema riziku kao posljedica nastavka objave ekonomskih indikatora koji upućuju na usporavanje svjetskog ekonomskog rasta. U svijetlu navedenog, američki S&P 500 te Dow Jones dionički indeksi su zabilježili pad u šest od proteklih sedam trgovinskih dana.

Naime, PMI indikator sentimenta uslužnog sektora Kine pao je za 2,5 bodova na najnižu razinu u protekla četiri mjeseca nakon što je u prethodnom tjednu PMI indikator sentimenta prerađivačkog sektora Kine pao na najnižu razinu u protekle tri godine te ispod kritične razine od 50 bodova koja razdjeljuje ekspanziju od kontrakcije. Kina je u toku tjedna smanjila svoja očekivanja rasta uz objavu kako je usporavanje uvelike posljedica trgovinskog rata sa SAD-om. Za razliku od ranije očekivanog rasta od 6,5% u toku ove godine, Kina sada očekuje rast u rasponu od 6,0% do 6,5%.

S ciljem podrške ekonomiji, Kina je najavila smanjenje najviše stope poreza na dodanu vrijednost za tri postotna boda te smanjenje od jednog postotnog boda niže stope poreza na dodatnu vrijednost. Kinesko gospodarstvo se pritom suočava s nizom izazova kao što je rast nenaplativih kredita na najvišu razinu u gotovo 20 godina uz apsolutnu nemogućnost podmirenja duga od dijela korporativnog sektora. Postoje i strahovi kako će usporavanje rasta uskoro početi imati i sve jači učinak na stanovništvo te potencijalno dovesti do socijalnih nemira. Kineski premijer je jučer izjavio kako nesigurnost i nestabilnost očito rastu, baš kao i eksterno kreirani rizici.

Nešto optimističnija slika sentiment indikatora u eurozoni nije bila dovoljna da umiri strahove investitora. Naime, PMI indikator sentimenta uslužnog sektora je nakon značajne korekcije u proteklim mjesecima, zabilježio opravak u veljači te porastao za 0,5 postotnih bodova na razinu od 52,8 bodova. Isto tako, nakon što je u veljači pao na najnižu razinu u protekle četiri godine, Sentix indikator sentimenta eurozone zabilježio je blagi oporavak u ožujku pri čemu je istraživanje pokazalo kako rast u eurozoni ipak ostaje izuzetno slab.

Tečaj EUR/USD zabilježio je pad u proteklim danima pri čemu se parom trguje oko razine od 1,13 dolara za jedan euro. Pad tečaja može se pripisati pozicioniranju investitora pred sastanak Europske centralne banke u četvrtak gdje se očekuje potencijalna promjena retorike u vidu silazne revizije inflatornih očekivanja, uvođenja novih dugoročnih kredita s ciljem osiguranja likvidnosti te potencijalne promjene retorike koja bi tržištu pokazala kako ECB ima namjeru zadržati kamatne stope na aktualno niskim razinama dulje nego što se to inicijalno očekivalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:48