Signalitics

Tjedni pregled tržišta: Fokus investitora na retorici vodećih centralnih banaka

Mario Draghi
 REUTERS

Fokus investitora u tjednu iza nas je ostao na retorici vodećih centralnih banaka. Naime, nakon što je Europska centralna banak na svom sastanku ranije u toku mjeseca signalizirala namjeru da pribjegne daljnjem snižavanju kamatnih stopa ili obnavljanju programa otkupa obveznica, čelnik ECB-a Draghi je u svom ovotjednom govoru sugerirao kako je takav scenarij potencijalno bliže nego što su tržišta očekivala.

Naime, čelnik ECB-a, Mario Draghi, u svom uvodnom govoru na ECB Forumu u Sintri je signalizirao snažniju potrebu centralne banke da djeluje ako se rizici po ekonomske izglede eurozone ne počnu smanjivati. Prema njegovim izjavama, Vijeće centralne banke će raspravljati o daljnjim mogućnostima monetarnog labavljenja u narednim tjednima. Promjene će se pritom izgledno temeljiti na izmjenama dosadašnje retorike vezane uz buduća kretanja kamatnih stopa, smanjenje kamatnih stopa te dodatan otkup obveznica uz potencijalnu izmjenu dosadašnjih limita vezanih uz iste.

Draghi je ovom prilikom naglasio da je kontinuirana prisutnost geopolitičkih rizika negativno utjecala na rast u proteklim kvartalima te da posljednje objave ekonomskih indikatora sugeriraju nastavak skromnog rasta i u narednom periodu. Ovakva retorika predstavlja izmjenu u odnosu na posljednje projekcije centralne banke s početka mjeseca koje su implicirale poboljšanje rasta u drugoj polovici godine. Nadalje, Draghi je signalizirao snažniju potrebu za intervencijom centralne banke ako nastavak skromnog rasta nastavi ugrožavati kretanje inflatornih pritisaka prema ECB-ovom srednjoročnom cilju.

Tržišta su reagirala kao što se i moglo očekivati, obveznički prinosi zemalja eurozone su zabilježili snažne korekcije gdje se 10-godišnji prinosa Njemačke spustio na novu rekordno nisku razinu od -0,32% dok se francuski prinos po prvi puta spustio u negativan teritorij. Dioničko tržište je profitiralo dok je euro oslabio.

U srijedu je završen dvodnevni sastanak Fed-a na kojem u skladu s očekivanjima nije došlo do promjene bazičnog kamatnjaka ali je centralna banka i službeno usvojila nešto oprezniju retoriku vezanu uz ekonomske izglede američke ekonomije te sugerirala potencijalno smanjenje bazičnog kamatnjaka u budućnosti uslijed rastućih tržišnih neizvjesnosti. Američka centralna banka je izjavila kako će reagirati primjereno kako bi održala ekspanziju te kako će pozorno motriti implikacije nadolazećih informacija oko ekonomskih izgleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:38