Signalitics

Svjetski indeksi zabilježili snažnu korekciju uslijed narušenog sentimenta investitora

Investitori su u proteklim danima gajili nadu da će Kina uskoro započeti s uobičajenim poslovnim aktivnostima
Wall Street brokeri
 AFP
ŠTO SE DOGODILO?

Nakon značajnog rasta u proteklim danima, europski i američki dionički indeksi jučer su zabilježili snažnu korekciju uslijed narušenog sentimenta investitora nakon što je Kina objavila skok u broju oboljelih i umrlih od posljedica koronavirusa.

ŠTO TO ZNAČI?

Investitori su u proteklim danima gajili nadu kako se broj oboljelih postupno smanjuje te da će Kina biti u mogućnosti uskoro započeti s uobičajenim poslovnim aktivnostima što bi umanjilo posljedice na ekonomski rast. Istovremeno, Kini se prigovaralo kako pokušava prikriti stvarnu ozbiljnost situacije i broj zaraženih što je rezultiralo promjenom metodologije koja sada uključuje ne samo one koji su na testiranju pokazali zarazu virusom već i sve one slučajeve koji pokazuju simptome zaraze ali ih se radi ograničenih resursa nije bilo u mogućnosti testirati. Prema posljednjim brojkama u zemlji je evidentirano preko 15 tisuća novih slučajeva zaraze virusom što je sveukupni broj zaraženih podignulo na gotovo 60 tisuća.

S obzirom da su od ponedjeljka završeni produljeni praznici nakon lunarne nove godine te se velik broj radnika vratio na posao, postoje određeni strahovi kako bi se širenje virusa moglo dodatno pogoršati u narednim danima.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Svjetska ekonomska slika ostaje krhka i unatoč značajnom rastu dioničkog tržišta u nedavnom periodu, velik broj tržišnih sudionika strahuje od dolaska recesije na što je uputilo i kretanje američke krivulje prinosa. Što je širenje virusa snažnije i duljeg trajanja, to će i ekonomske posljedice biti razornije. Jedna od britanskih kompanija već je najavila kako će biti prisiljena obustaviti proizvodnju uslijed nedostatka ključnih komponenata koje se uvoze iz Kine što prijeti i velikom dijelu automobilske industrije u Europi ukoliko se uskoro ne uspostave uobičajeni tokovi robe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:15