Investirati je prirodno

Što kada ploča počne preskakati?

AUTOR:

  • Sponzorirani sadržaj

OBJAVLJENO:

3.10.2019. u 14:27

AUTOR:

  • Sponzorirani sadržaj

OBJAVLJENO:

3.10.2019. u 14:27

Shutterstock

U narodu se kaže da onaj koji ne riskira, ne profitira. A istina je isto tako i da onaj koji ne riskira, ne investira. Svaka odluka o ulaganju koju u životu donesemo, bilo da se radi o uloženom novcu, uloženom naporu u postizanje nekog cilja ili vremenu uloženom u gradnju emotivnog odnosa, sa sobom nosi rizik. Rizik je taj da se željeni cilj neće ostvariti, da prinos na što je uloženo neće biti ostvaren. Rizik je, utoliko, prirodan, kao što je prirodno i investirati. Rizika treba biti svjestan, treba ga znati procijeniti i njime upravljati. A i to intuitivno radimo svakog dana našeg života. Jer, na koncu, tko ne investira, ni ne profitira...

Legend – bila je prva ploča koju je otac poklonio Lidiji. Iako je razlika u godinama između Legenda i nje bila 15 godina, Lidija je znala da je long play format njezinog života. Trideset i tri okretaja u minuti, vrtili su njezinu svakodnevnicu ritmovima i lirikom.

Gramofonske ploče bile su Lidijina investicija. I nitko zapravo nije razumio zašto u vremenu kada je sve „u oblacima“  ili na minijaturnim „pohranjivačima“, Lidija troši svoje financije obilazeći second hand shopove u potrazi za skrivenom baštinom glazbene kulture.  Kako joj se to isplati, uvijek im je stajalo u upitniku iznad glave. Bogatu kolekciju ploča koje je naslijedila od oca, pokušala je nadograđivati kvalitetnim primjercima koje su samo zaljubljenici u ovu investiciju mogli poznavati. Studenski džeparac usmjerila je u  analogne pohrane zvuka, znajući kako će njezine ploče biti njezina budućnost.

Kao što je igla trošila ploču prolaskom kroz njezine brazde, Lidiju je emotivno trošila činjenica da u digitalno usmjerenom svijetu, njezina strast prema već zahrđalog i prašnjavoj tehnologiji nailazi na neshvaćanje. Rizično je bilo nastaviti s nečim, što je već za druge bilo završeno. Može li uopće nešto što pripada prošlosti, biti osnova za ulaganje u budućnost?

Donijeti odluku o nastavku investiranja u gramofonske ploče izazov je s kojim se Lidija morala suočiti. Svaka vrsta ulaganja donosi određeni rizik. Ona je bila svjesna svojeg, ipak, odlučila je otići do Londona na retro sajam da baci još jedan potencijalno zadnji pogled na rijetke primjerke toliko joj važnih glazbenih zapisa zvuka zbog kojih nije prisustvovala vršnjačkim izlascima ili putovanjima.  Nakon sajma, Lidija je odlučila provesti večer u klubu, ostavila je svoje ploče na sigurnom, pri povratku imati će vremena uživati u njima.

 

„Preskočit će ti ova ploča na 2 minuti, vidjet ćeš!“, prokomentirala je Lidija DJ-u koji je puštao vinil funky prizvuka  iz 70ih. Lidija je dobro znala o kojoj je ploči riječ jer je jedna od rijetkih koja ju ima i ljubomorno čuva u svojoj kolekciji. „Rizik je bio pustiti ju, ali drago mi je da si se upustio u to,“ osmjehnula se DJ-u koji ju je pozvao da mu je predloži sljedeću pjesmu jer mu se čini da njegova play lista ipak nije bila dobar pogodak za ovu zahtjevniju publiku. Sljedećih minuta Lidija je preuzela DJ pult i zavrtila ploče.

 

Kako je okrenula zadnju ploču tako joj se okrenuo i život. Investicija joj se isplatila.

Lidija je danas renomirana  DJ-ica koja pušta svoje LP u klubovima.

 

Rizik

Svaka vrsta ulaganja donosi određeni rizik, pa tako i ulaganje u investicijske fondove. Kao mjera rizika kod investicijskih fondova koriste se SRRI (sintetički indikator rizika i prinosa) koji varira od 1 ili 2 (najmanje rizični fondovi – novčani i kratkoročni obveznički fondovi) do 7 (najrizičniji fondovi - dionički). Rizik je izravno povezan s potencijalnim prinosom, odnosno: što je mogućnost potencijalnog prinosa na ulaganje veća, ulaganje je rizičnije. I obratno. Tako primjerice obveznički fondovi koji primarno ulažu o obveznice obilježava u pravilu umjeren rizik jer su obveznice financijski instrument čija je promjena cijena  manja nego je to slučaj kod dionica i dioničkih fondova. S druge strane i potencijalni prinos kod rizičnijih fondova čiji je preopručeni minimalni horizont ulaganja dulji, je u pravilu viši.