Zimmer frei

Stižu iznimno povoljni jedinstveni krediti za sve koji se bave iznajmljivanjem apartmana

Ministar Cappelli: Ova kreditna linija pomoći će iznajmljivačima da ulože u sobe i apartmane te zatraže rekategorizaciju
Ilustracija
 Duje Klarić / Hanza Media / Profimedia, Alamy

Sa subvencioniranom kamatnom stopom od 2 odnosno 2,7 posto, ovisno o valuti, privatni iznajmljivači koji žele unaprijediti svoj smještaj od danas napokon mogu zatražiti jedinstveni kredit u dvije poslovne banke, Podravskoj i Hrvatskoj poštanskoj banci koje će iduće četiri godine potpomagati financiranje privatnog smještaja.

Riječ je o realizaciji dugoočekivane linije kreditiranja na kojoj zajedničkim snagama sudjeluju Ministarstvo turizma i Hrvatska banka za obnovu i razvitak, a sve s namjerom usklađenja zimmer freia koji na tržištu godinama posluje po različitim kriterijima.

- Ova kreditna linija pomoći će iznajmljivačima koji su se registrirali prije 1. rujna 2007. godine da ulože u svoje sobe i apartmane te zatraže rekategorizaciju kako bi kroz četiri godine svi privatni smještaji u zemlji poslovali usklađeno. Danas imamo situaciju prema kojoj iznajmljivači registrirani krajem '90-ih za kategoriju tri zvjezdice ne moraju osigurati kupaonicu i WC za svaku sobu, a oni koji su smještaj registrirali prije pola godine moraju imati sve - i kupaonicu, i WC, i klimu. Naravno, nitko neće morati rekategorizirati svoj apartman, no ne bude li to napravio, nastavit će normalno poslovati na tržištu, ali bez zvjezdica, odnosno službene kategorije - objasnio je ministar turizma Gari Cappelli nakon što je i službeno potpisao ugovor s predsjednicom Uprave HBOR-a Tamarom Perko.

Projektu jedinstvene kreditne linije za iznajmljivače dosad su se pridružile samo dvije banke, Hrvatska poštanska, koja je u prvoj godini osigurala 9 milijuna kuna za kunske kredite te 2,8 milijuna eura za one u eurima, ali i Podravska banka sa 2 milijuna kuna kredita u kunama te 2 milijuna eura za one s valutnom klauzulom.

Prema procjenama Ministarstva, na tržištu posluje oko 20.000 iznajmljivača za koje se smatra da im je potrebna rekategorizacija, koju će sada moći financirati kreditima čiju kamatnu stopu subvencionira Ministarstvo turizma. Procjene su da među njima neće biti mnogo onih koji će rekategorizaciju odbiti, posebno s obzirom na činjenicu da će im se omogućiti krediti od minimalnih 20.000 do maksimalnih 375.000 kuna, s počekom od jedne godine i rokom otplate do deset godina.

Uvjeti za iznajmljivače pritom neće biti prestrogi, odnosno, podrazumijevat će da imaju registrirano do najviše deset ležajeva, a ostvareni prihodi neće biti važni za odobrenje kredita. Osim onih kojima slijedi rekategorizacija, subvencionirani kredit moći će zatražiti i privatni iznajmljivači koji su usklađeni, ali svejedno žele unaprijediti svoj smještaj, a u Ministarstvu tvrde da će za sve biti dovoljno novca.

- Novac osiguravamo iz godine u godinu, a bude li budžet premašen, ići ćemo u rebalans proračuna - najavio je ministar Cappelli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:10