Signalitics

Spremnost Saudijske Arabije da poveća proizvodnju nafte uzrokovala pad cijene nafte

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

U jučerašnjem skraćenom trgovanju uslijed današnjeg blagdana u SAD-u, američki dionički indeksi zabilježili su negativnu izvedbu uslijed rasprodaje u posljednjim satima trgovanja gdje je najsnažniju korekciju zabilježio tehnološki i financijski sektor.

Pritom na umu treba imati da je tehnološki sektor i dalje daleko najbolji izvođač unutar S&P 500 dioničkog indeksa u toku ove. Preciznije, Netflix i Twitter su od početka godine zabilježili rast od 103,4% i 82,8%. Takozvane Fang dionice koje uključuju Facebook i Google zabilježile su ove godine rast od 27,7%.

Ipak u narednom periodu ne bi smjeli isključiti nastavak mogućih pritisaka na tehnološki sektor koji trpi uslijed rastućih trgovinskih tenzija između SAD-a i vodećih trgovinskih partnera koje su dovele do rasprodaje u nekoliko navrata u proteklim mjesecima kako investitori ulaze u manje izložene dionice u razmjeni te sigurniju imovinu kao što su obveznice.

Američki 10-godišnji prinos u jednom je trenu probio razinu od 3,1% u svibnju da bi se nedavno približio razini od 2,8% na kojima se nalazio u veljači ove godine – prije dva podizanja kamatnjaka Fed-a po 25bb i najave jednog dodatnog podizanja kamatnjaka u nastavku godine.

Razlika između 2-godišnjeg i 10-godišnjeg prinosa pala je jučer ispod 30bb po prvi puta od kolovoza 2007. godine. Uobičajeno se smatra kako je smanjenje spreada između dugoročnih i kratkoročnih prinosa pokazatelj budućih poremećaja u financijskom sektoru te usporavanja ekonomskog rasta, dok se invertiranje krivulje do kojeg dolazi kada kratkoročni prinosi premaše dugoročne smatra jednim od indikatora recesije.

Do ove pojave u SAD-u dolazi kako Fed-ovo podizanje kamatnjaka utječe na rast kratkoročnih prinosa dok istovremena potraga investitora za sigurnom imovinom spušta dugoročne prinose.

U takvim uvjetima tipično trpi financijski sektor čije neto marže padaju. Morgan Stanley i Goldman Sachs tako su unatoč snažnoj izvedbi dosada u ovoj godini izgubili na vrijednosti preko 10% u protekla tri mjeseca.

U međuvremenu, Europska unija je objavila kako razmatra mogućnost da se vodeći proizvođači automobila sastanu kako bi raspravili nepoštenu trgovinsku praksu na koju se pozvao predsjednik Trump kada je zaprijetio uvođenjem nameta na uvoz europskih automobila u SAD – potez koji bi strašno pogodio njemačku industriju. U toku mjeseca predsjednik Europske komisije Claude Juncker i predsjednik Trump sastati će se kako bi raspravili o budućnosti trgovinskih odnosa.

Nakon što je u ranijem danu dosegnuo najnižu razinu u odnosu na američki dolar u proteklih 11 mjeseci, renminbi je jučer uspio zabilježiti skromno jačanje nakon što je kineska centralna banka intervenirala na tržištu kako bi zaustavila daljnje slabljenje domaće valute te je guverner banke s ciljem smirivanja tržišta nedavnu izvedbu valutnog para pripisao snažnom dolaru i cikličnim kretanjima. Ipak, čini se kako investitori ostaju oprezni u nedostatku informacija o daljnjim carinama na kineski izvoz od strane SAD-a.

Nakon inicijalnog proboja cijene WTI nafte iznad 75 dolara po barelu po prvi puta od 2014. godine, Saudijska Arabija je ponovila svoju namjeru povećanja proizvodnje kako bi održala ravnotežu na tržištu što je pritisnulo cijene nafte naniže u nastavku trgovanja.

Prema navodima, nakon što je OPEC sa ostalim vodećim proizvođačima nafte u lipnju dogovorio povećanje proizvodnje za 1 milijun barela dnevno, SAD su zatražile povećanje za dodatnih 2 milijuna barela dnevno kako bi se kompenzirao smanjen izvoz nafte nakon SAD-ovih nametanja restrikcija Iranu i pad proizvodnje u još nekim zemljama. Saudijska Arabija nije željela izravno komentirati zahtjeve SAD-a u jučerašnjoj izjavi.

Tečaj EUR/HRK jučer je pao za 40-ak pipseva blago ispod razine od 7,38 kuna za jedan euro te očekujemo da će aprecijacijski pritisci po domaću valutu se nastaviti i u narednom periodu uslijed snažne turističke sezone i s time povezanog priljeva deviza, solidnog izvoza i više privlačenja sredstava iz EU fondova. Ipak ne očekujemo da par padne ispod 7,35 niti na vrhuncu turističke sezone s obzirom na HNB-ovu predanost očuvanju tečajne stabilnosti te već dvije intervencije u toku ove godine s ciljem ublažavanja aprecijacijskih pritisaka.

Ispod očekivana ekonomska izvedba eurozone, blaga retorika ECB-a, političke turbulencije u Italiji i snažnija očekivanja podizanja kamatnjaka od strane Fed-a su imali ključnu ulogu u nedavnom snažnom padu tečaja EUR/USD. Potreban bi bio snažan podbačaj ekonomskih indikatora Euro zone da ECB zauzme još blaži stav prema prvom podizanju kamatnjaka a i tada bi se ECB izgledno suzdržao od revizija postojeće retorike dok ne dobije detaljniji uvid u situaciju.

Istovremeno, nastavak trgovinskih razmirica između SAD-a i vodećih trgovinskih partnera sugerira da Fed nema razloga da usvoji restriktivniju monetarnu politiku dok utjecaj na ekonomiju nije poznat. Sve u svemu, u kratkom roku čini se izglednim zadržavanje EUR/USD oko trenutnih razina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:30