Spora administracija

Splićanka htjela prijaviti osobni bankrot, a dobila odbijenicu zbog birokratskog propusta

Moguće je da se do donošenja sudske odluke o otvaranju stečaja stanje promijeni i zbog novih ovrha dug ovršenika poraste
Ilustracija
 Elvir Tabakovic/CROPIX / Ranko Šuvar/Darko Tomaš

Splićanka D.Č. (točni podaci poznati redakciji) ponadala se kako će joj proglašenje osobnog bankrota donijeti spas - osloboditi je dugovanja koja ne može vratiti i deblokirati joj tekući račun. Stoga je pozitivno odgovorila na zahtjev za očitovanje o dobrovoljnom odlasku u stečaj koji je dobila u veljači od Fine, piše Slobodna Dlamacija.

Procedura je, podsjetimo, izuzetno brza i jednostavna - za one dužnike s manje od 10.000 kuna imovine stečajni se postupak otvara i zatvara na prvom i jedinom ročištu, a za drugu kategoriju kandidata (kojima je vrijednost imovine procijenjena na iznos do 20.000 kuna) određuje se stečajni povjerenik koji im nadgleda financije iduću godinu dana.

- Da se ja, ipak, neću moći na ovaj način riješiti dugova, doznala sam prije neki dan kad sam dobila odbijenicu od Općinskog suda u Splitu. Ispalo je kako podaci koje im je proslijedila Fina ne odgovaraju zakonski propisanim uvjetima za pokretanje osobnog stečaja. Bila sam u čudu - kako Financijska agencija može pogriješiti?! Sa Suda sam, međutim, dobila obrazloženje u kojem stoji kako glavnica mog duga iznosi 20.880 kuna, dakle, 880 kuna više od propisanog limita. Osim toga, navode kako sam u blokadi 51 dan, a uvjet je neprekinuto razdoblje od tri godine. To, sasvim sigurno, nije ispravan podatak jer ja imam zaštićeni račun skoro deset godina - objašnjava čitateljica, koja je u blokadu dospjela nakon što, zbog gubitka posla, više nije mogla otplaćivati nenamjenski kredit.

Za pravnu pomoć obratila se udruzi "Splitski potrošač". Savjetnica za financije Iskra Maras Jelavić kazala nam je kako se i oni prvi put susreću s problemom odbijanja potrošača za postupak brzog i jednostavnog stečaja.

- U svakom slučaju, gospođu sam uputila na Očevidnik Fine u kojem mora biti evidentno stvarno stanje njezina duga i trajanje blokade. Smatram da bi Fina trebala malo detaljnije proučiti svaki ovaj predmet, odnosno povesti računa o tomu da su ispoštovani svi uvjeti za pokretanje osobnog stečaja. U protivnom, dužnicima se daje lažna nada, a sudove zakrcava s ogromnom količinom predmeta premda kronično nedostaje sudskih savjetnika koji bi na njima radili - smatra Iskra Maras Jelavić.

Iz Fine, međutim, poručuju kako oni nisu krivi jer podatke o ovršenicima provjeravaju na dan kreiranja prijedloga za stečaj, a prijedloge sudovima podnose isključivo za one koji ispunjavaju glavne uvjete (dug do 20.000 kuna i tri godine blokade).

- Moguće je, međutim, da se do donošenja sudske odluke o otvaranju stečaja stanje promijeni i zbog novih ovrha dug ovršenika poraste i prijeđe 20.000 kuna. Sud prilikom donošenja odluke utvrđuje postoje li stečajni razlozi i to na način da elektroničkim putem zatraži podatke o imovini i obvezama ovršenika te temeljem tako pribavljenih ažuriranih podataka, koji se sudu dostavljaju u elektroničkom obliku, utvrđuje postoji li ili ne stečajni razlog i je li prijedlog Fine osnovan. Ako ovršenik, odnosno stečajni dužnik smatra da je sud trebao donijeti drugačiju odluku, na rješenje o odbijanju prijedloga može uložiti žalbu - objašnjavaju u Financijskoj agenciji.

Da bi situacija poput ove u kojoj se našla čitateljica moglo biti mnogo, govori ponajprije činjenica da na sudovima nedostaje ljudi koji bi radili na osobnim stečajevima potrošača, a dok predmet dođe u razmatranje dug može i narasti i prijeći iznos od 20.000 kuna.

Inače, na Općinski sud u Splitu od 11. veljače ove godine pristiglo je oko 6000 predmeta postupka jednostavnog stečaja potrošača na kojima bi, kako sada stvari stoje, trebalo raditi 17 rješavatelja, mahom sudskih savjetnika.

Od glasnogovornice Ivane Erceg Ćurić doznajemo kako je dosad Sud odbacio 29 prijedloga za otvaranje postupka stečaja potrošača. Radi se uglavnom o onim slučajevima u kojima su se građani zaboravili očitovati o zahtjevu Fine ili su ga jednostavno ignorirali, pa su potom na Sudu morali ulagati prigovor. Osam prijedloga je odbijeno (onih koji nisu udovoljavali uvjetima), 15 ih je otvoreno i zaključeno, a obustavljeno 17. Sve zajedno 69 predmeta ili tek jedan posto od ukupno pristiglih.

Vrijednost imovine određuje se po slobodnoj procjeni

Kako će se provjeravati laže li kandidat za osobni stečaj o visini svoje imovine, pitali smo nadležne na splitskom Općinskom sudu.

- Podatke o imovini sud dobiva od nadležnih tijela koja vode odgovarajuće registre i upisnike. Vrijednost potrošačevih pokretnina, odnosno prava, sud utvrđuje zaključkom po slobodnoj ocjeni. Sud može procjenu povjeriti i sudskom ovršitelju, odnosno sudskom procjenitelju ili posebnom vještaku - odgovara Ivana Erceg Ćurić, glasnogovornica splitskog Općinskog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:51