Signalitics

SAD pripremaju uvođenje carina na uvoz europskih dobara

 REUTERS
ŠTO SE DOGODILO?

Trumpova administracija priprema uvođenje carina od 25% na širok raspon dobara iz EU što je omogućeno presudom Svjetske trgovinske organizacije prema kojoj EU nije primijenila odgovarajuća pravila u subvencioniranju avionske kompanije Airbus.

Prema riječima Trumpa, carine će biti u primijeni već od sredine ovog mjeseca te će se uvoz aviona iz EU oporezivati po stopi od 10% dok će se ostali poljoprivredni i industrijski proizvodi oporezivati po stopi od 25%. Navedeno između ostaloga uključuje viski i pulovere od kašmira i vune iz Ujedinjenog Kraljevstva, kavu, noževe i strojeve iz Njemačke, vino i masline iz Francuske te maslinovo ulje iz Španjolske.

Najveći dio carina će biti usmjeren na zemlje iz Airbusova konzorcija – Francusku, Njemačku, Španjolsku i Ujedinjeno Kraljevstvo. Ipak, SAD nemaju namjeru poštedjeti niti druge zemlje pa će neki proizvodi poput sira, voća i povrća biti carinjeni i ukoliko pristignu iz ostalih dijelova Europske unije.

ŠTO TO ZNAČI?

EU bi početkom sljedeće godine mogla dobiti odobrenje od WTO za uvođenje carina na uvoz američkih dobara radi potencijalne ilegalne pomoći koju je primila američka avionska kompanija Boeing. Na umu treba imati kako navedeno neće riješiti suštinu problema a to je daljnje narušavanje uvjeta svjetske trgovine u uvjetima značajnog usporavanja ekonomskog rasta. Ukoliko SAD i EU postignu međusobni dogovor, uvođenje carina bi se moglo izbjeći ali zasada ne postoje naznake niti početka ozbiljnih pregovora između dvije strane.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Europska unija je već suočena sa ozbiljnim problemima a najveća ekonomija – Njemačka, izgledno je već ušla u recesiju u trećem kvartalu godine. Uvođenje carina na uvoz europskih dobara posljednji je u nizu udaraca koje je pretrpjela EU u proteklih godinu dana te će nedvojbeno imati značajne negativne implikacije po ekonomski rast. Njemački prerađivački sektor nalazi se u recesiji od početka ove godine a uvođenje carina na ključne izvozne proizvode poput strojeva dodatno će umanjiti potražnju za njemačkim dobrima.

Veze između Hrvatske i SAD u trgovinskom pogledu su poprilično beznačajne. Od ukupnog izvoza dobara, manje od 5% je usmjereno u SAD te se pretežito radi o proizvodima koji nisu uključeni u carine. Ipak, na umu treba imati indirektne negativne posljedice na domaću ekonomiju uslijed daljnjeg narušavanje ekonomske slike naših vodećih trgovinskih partnera, a što će se u konačnici odraziti na domaći izvoz, industrijsku proizvodnju te u krajnjem slučaju i turističku potražnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:17