Signalitics

Rast inflacije u eurozoni na najnižoj razini u zadnje tri godine

AUTOR:

OBJAVLJENO:

17.10.2019. u 11:29

AUTOR:

OBJAVLJENO:

17.10.2019. u 11:29

New 100 and 200 euro banknotes are displayed in Vienna, Austria, September 17, 2018. REUTERS/Heinz-Peter Bader
Heinz-Peter Bader / REUTERS

Nove novčanice od 100 i 200 eura

ŠTO SE DOGODILO?

Rast potrošačkih cijena u eurozoni u rujnu je iznosio svega 0,8% u odnosu na godinu ranije te se tako spustio na najnižu razinu u protekle tri godine. Daljnje udaljavanje inflacije od srednjoročnog cilja centralne banke od 2% pogoršalo je postojeće zabrinutosti investitora oko zdravlja ekonomija eurozone.

 

*Mnogi će se vjerojatno zapitati zašto je nizak rast potrošačkih cijena problematičan. Niske stope rasta inflacije uobičajeno se smatraju signalom ekonomskih problema jer odražavaju nižu sklonost potrošnji od strane stanovništva i korporacija. Kada je potražnja niska, rast cijena je skroman, stagnira ili čak može padati.

ŠTO TO ZNAČI?

Rast potrošačkih cijena u većini ekonomija euro zone ostaje iznimno nizak i značajno ispod cilja od 2% usprkos nizu mjera uvedenih od strane Europske centralne banke u proteklom periodu, uključujući i protekli mjesec kada je dodatno snižena depozitna kamatna stopa na -0,5%. Navedeno sugerira kako postojeće mjere monetarne politike imaju limitirane učinke na kretanja u realnom sektoru.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Navedeno u kombinaciji s posljednjim bilješkama centralne banke koje su pokazale kako smanjenje kamatnih stopa uživa široku podršku od strane članova, potvrđuje kako možemo očekivati daljnje smanjenje depozitne kamatne stope možda već u ovom a najkasnije u narednom kvartalu.