BORBA S INFLACIJOM

Dolar ojačao prema košarici valuta, kamate u SAD-u ostaju povišene: Euro pod pritiskom, ECB smanjuje kamate?

Podaci pokazuju da posljednjih mjeseci inflacija ne popušta

Wall Street, burza

 Bryan R. Smith/Afp/Profimedia

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, četvrtog zaredom, jer se nakon novih podataka o inflaciji u SAD-u čini da će Fedove kamate ostati povišene dulje nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 1,6 posto, na 106,01 bod.

Pritom je vrijednost dolara prema europskoj valuti skočila 1,7 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0645 dolara.

Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, za 1,1 posto, pa je njegov tečaj dosegnuo 153,25 jena.

Jačanje dolara posljedica je promjene u procjenama kada će američka središnja banka početi smanjivati kamatne stope i za koliko će ih smanjiti.

Do te je promjene došlo jer su novi podaci pokazali da inflacija u SAD-u ne popušta.

Prošloga je tjedna objavljeno da su potrošačke cijene u ožujku porasle 0,4 posto na mjesečnoj razini, dok je inflacija na godišnjoj razini dosegnula 3,5 posto, što je 0,3 postotna boda više nego u veljači.

To je veći rast cijena nego što su analitičari procjenjivali, a više od očekivanja porasla je i temeljna stopa inflacije, iz koje su izuzete cijene hrane i energenata.

Podaci pokazuju da posljednjih mjeseci inflacija ne popušta i da se i dalje kreće znatno iznad ciljane razine Feda od oko 2 posto.

Stoga središnja banka nema razloga žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa, što ovih dana poručuju i čelnici američke središnje banke.

Nakon ovih podataka, gotovo sasvim su splasnule nade ulagača da će Fed smanjiti kamate na sjednici u lipnju.

Malo je izgleda i da će proces smanjenja kamata početi u srpnju, pa se prvo smanjenje cijene novca sada očekuje u rujnu.

Pitanje je, također, u koliko bi navrata Fed ove godine mogao smanjiti kamate. Dosad se očekivalo da će to biti u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, no sve je izglednije da će biti manje rezova.

ECB najavio smanjenje kamata

S druge strane, euro se našao pod pritiskom jer je sve izglednije da će Europska središnja banka početi smanjivati kamate prije Feda jer se inflacija u eurozoni kreće na nižim razinama, dok su neka gospodarstva tog bloka u recesiji.

Na sjednici prošloga tjedna čelnici ECB-a zadržali su kamatne stope nepromijenjene, no jasno su poručili da bi uskoro moglo početi popuštanje restriktivne monetarne politike.

Na tržištu se procjenjuje da bi proces popuštanja monetarne politike mogao započeti u lipnju.

Dolar je prošloga tjedna znatno ojačao i prema japanskoj valuti, pa se njegov tečaj kreće na najvišim razinama u 34 godine.

Premda japanske vlasti već tjednima upozoravaju da bi mogle intervenirati na tržištu kako bi spriječile daljnje slabljenje jena, dolar i dalje postupno jača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 11:18