Signalitics

Prodaja stanova u SAD-u eksplodirala, a sve zbog jednog poteza centralne banke

AUTOR:

OBJAVLJENO:

26.9.2019. u 11:45

AUTOR:

OBJAVLJENO:

26.9.2019. u 11:45

, Image: 314231543, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Manhattan, panorama

ŠTO SE DOGODILO?

Broj novo prodanih stambenih jedinica u SAD-u skočio je za 7,1% na mjesečnoj razini u kolovozu te dosegnuo svoju najvišu razinu u gotovo dvanaest godina uslijed rasta potražnje kao posljedice smanjenja bazičnog kamatnjaka od strane centralne banke u proteklom periodu.

Smanjenje bazičnog kamatnjaka direktno utječe na visinu kamate koju pojedinci plaćaju na hipotekarne kredite. Usporedbe radi, fiksna hipotekarna kamatna stopa na kredite u trajanju od 30 godina iznosila je 3,6% u kolovozu dok je u studenom prošle godine dosezala gotovo 5%.

 

ŠTO TO ZNAČI?

Dok svi indikatori upućuju na daljnje narušavanje ekonomske izvedbe ostalih vodećih svjetskih ekonomija, SAD nastavlja bilježiti relativno snažnu izvedbu sa projiciranom stopom rasta od 2,2% u ovoj godini (posljednje projekcije američke centralne banke).

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

U okolnostima solidnog rasta od preko 2% i stope nezaposlenosti od svega 3,7% ne možemo se ne zapitati koliko je primjereno daljnje smanjenje kamatnih stopa od strane centralne banke i hoće li isto potencijalno uzrokovati novi balon na tržištu kao što je to bio slučaj 2008. godine.