UNWTO revidirala procjene

Procjene gubitaka koji će pogoditi svjetski turizam mjere se u stotinama milijardi eura

U 2019. svijetom je putovalo rekordnih 1,5 milijardi turista, što je bilo 4 posto više nego u 2018.
Kako bi se zaštitili od koronavirusa, turisti nose maske i na plažama
 Humphrey Nemar / MirrorPix / Profimedia

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) krajem ožujka revidirala je svoje procjene turističkog prometa za svijet ove godine, očekujući zbog pandemije covid19 pad putovanja turista po svijetu za 20 do 30 posto u odnosu na rekordnu 2019., izvijestili su iz UNWTO-a.

"Uzimajući u obzir uvođenje ograničenja putovanja diljem svijeta, UNWTO očekuje smanjenje međunarodnih turističkih dolazaka u 2020. i do 30 posto u odnosu na 2019.", kažu iz te specijalizirane agencije UN-a za turizam.

Dodaju da takve procjene temelje na najnovijim kretanjima uslijed suočavanja svijeta s dosad nezabilježenim socijalnim i ekonomskim izazovom, pri čemu poručuje i da sve procjene treba tumačiti s oprezom, s obzirom na izuzetno neizvjesnu prirodu trenutne krize.

Inače, u 2019. svijetom je putovalo rekordnih 1,5 milijardi turista, što je bilo 4 posto više nego u 2018., i gotovo deseta godina stalnih porasta u svjetskom turizmu.

Za očekivani pad međunarodnih turističkih dolazaka 20 do 30 posto ove godine upozoravaju da može značiti i pad međunarodnih prihoda od turizma za 300 do 450 milijardi američkih dolara, što je gotovo jedna trećina od 1.500 milijardi dolara prihoda ostvarenih u 2019.

"To bi moglo i značiti da će covid19 utjecati na promet u svjetskom turizmu u idućih nekoliko godina, što je i puno jače nego su bili utjecaji ekonomske krize 2009., zbog koje je u svijetu bilo 4 posto manje međunarodnih turističkih dolazaka, i u odnosu na epidemiju SARS-a 2003. koja je u toj godini uzrokovala pad od tek 0,4 posto", iznose iz UNWTO-a

Povodom te situacije i novih procjena UNWTO-a, glavni tajnik te organizacije Zurab Pololikašvili ocjenjuje da je turizam jedan od najpogođenijih ekonomskih sektora u svijetu, ali i ujedinjen u pomaganju i rješavanju zdravstvene krize u svijetu.

"I turizmu je prvi i najvažniji prioritet raditi zajedno na ublažavanju utjecaja krize, posebno na zaposlenost, te stoga i UNWTO i cijeli turistički sektor podržava sve napore za oporavak i povratak ekonomske dobrobiti u svijetu", poručio je Pololikašvili.

Ranije ove godine, početkom ožujka, UNWTO je uslijed prvog jačeg vala širenja covida19 po svijetu, prognozirao pad međunarodnih turističkih dolazaka u 2020. za do 3 posto u odnosu na 2019., dok je u siječnju te organizacija očekivala porast do 4 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:01