Signalitics

Pregled tržišta: Fokus investitora usmjeren na objavu kineskog BDP-a za prvi kvartal

Ilustracija, juan
 Profimedia, Alamy

U tjednu iza nas fokus investitora je uvelike bio na objavi kineskog BDP-a za prvi kvartal te preliminarnoj objavi PMI indikatora sentimenta euro zone za travanj koji su prvi glasnik izvedbe u drugom kvartalu godine.

Prema prvoj procijeni, Kina je zabilježila rast od 6,4% godišnje u prvom kvartalu 2019., na razini prethodnog kvartala te blago iznad tržišnih očekivanja rasta od 6,3%. Ovo je ujedno i prva u proteklih pet objava kineskog BDP-a gdje nije zabilježeno daljnje usporavanje rasta.

Generalno gledajući, objavljeni podaci u proteklih nekoliko dana o posljednjim ekonomskim kretanjima u Kini pružili su investitorima razloge za optimizam. Naime, odobreni novi krediti kao i sveukupna razina kreditiranja nadmašili su tržišna očekivanja uz rast prvih od 13,7% na godišnjoj razini u ožujku. Potonje pokazuje kako kineska vlada mjerama ekspanzivne monetarne politike nastoji podržati kreditiranje privatnih te manjih kompanija s ciljem podrške rastu realnog gospodarstva.

Rast potrošačkih i proizvođačkih cijena u međuvremenu je zabilježio blago ubrzanje, reflektirajući utjecaj labavije monetarne politike. Snažan rast izvoza uz istovremeno usporavanje rasta uvoza u ožujku reflektira oslabljenju domaću potražnju kineske ekonomije. Ipak, iz perspektive rasta trgovinskog viška u robnoj razmjeni, ovo je pozitivna vijest za kinesko gospodarstvo dok mjere kineske vlade ne počnu imati snažniji učinak na ekonomiju. Iako je prerano reći kako se kinesko gospodarstvo stabiliziralo, nedavne objave potencijalno daju naslutiti još jedan scenarij iz 2016. godine.

S druge pak strane, posljednja objava PMI indikatora sentimenta euro zone nije dala investitorima mnogo razloga za optimizam. Suprotno tržišnim očekivanjima blagog rasta, PMI indikator prerađivačkog sektora Njemačke pao je za dodatnih pola boda u travnju dublje u korekcijski teritorij – na razinu od 44,5 bodova. Razina od 50 bodova smatra se uobičajenom razdjelnicom između korekcije i ekspanzije.

Nadalje, PMI indikatori sentimenta euro zone značajno su podbacili u odnosu na tržišna očekivanja. U segmentu usluga zabilježena je korekcija od 0,7 bodova na razinu od 52,5 boda dok je u prerađivačkom sektoru zabilježen skroman rast od 0,3 boda na i dalje niskih 47,8 bodova čime se indikator i dalje nalazi u području koje upućuje na kontrakciju sektora u narednom periodu.

Dok je poboljšanje ekonomskih indikatora u Kini poboljšalo sentiment investitora za rizičnom imovinom krajem prošlog i početkom ovog tjedna te dovelo do deprecijacije sigurnih valutnih utočišta kao što su jen, švicarski franak te dolar, objave PMI indikatora sentimenta euro zone su imale suprotan učinak. Prinosi na njemačke i američke državne obveznice se tako zadržavaju na niskim razinama dok se valutnim parom EUR/USD ponovno trguje ispod 1,13 američkih dolara za jedan euro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:23