Signalitics

Pregled tržišta: američki dionički indeksi bilježe rast u očekivanju rezultata izbora

Brokeri na njujorškoj burzi
 Brendan McDermid / REUTERS

Američki dionički indeksi zabilježili su rast zajedno sa obvezničkim prinosima u danu bez objave važnijih ekonomskih indikatora gdje su investitori zabrinutosti oko rastućih kamatnih stopa i trgovinskih tenzija ostavili po strani u iščekivanju rezultata izbora za američki Kongres.

Naime, značaj američkih izbora u toliko je u veći ukoliko u obzir uzmemo da je većina planiranih Trumpovih trgovinskih reformi još uvijek na razini pregovora te da bi pad popularnosti Trumpovih Republikanaca mogao otežati ili čak onemogućiti neke daljnje korake u tom smjeru. Republikanci su pritom uspjeli zadržati većinu u Senata dok su Demokrati osvojili većinu mandata u Zastupničkom domu. Što se tiče tržišne reakcije, futuresi na američke dioničke indekse su zabilježili umjereni porast nakon objave rezultata dok je dolar oslabio uslijed očekivanja investitora da će Trump u sljedeće dvije godine biti suočen sa podvojenim Kongresom.

Od podataka istaknimo kako su tržišta konačno primila poticajne vijesti vezano za ekonomiju euro zone gdje su njemačke tvorničke narudžbe zabilježile umjeren rast od 0,3% mjesečno suprotno očekivanjima umjerene korekcije od 0,5% mjesečno.

Nadalje, podaci za prethodni mjeseci su revidirani naviše za pet desetina na 2,5%. %. Spomenuta izvedba pokazuje da će se rast Njemačke ekonomije nastaviti u posljednjem kvartalu godine podržan deprecijacijom eura, solidnim stanjem globalne ekonomije te okruženjem niskih kamatnih stopa. Ipak, daljnje umjereno usporavanje sa trenutnih razina je izgledno, a pogotovo ukoliko u obzir uzmemo da su narudžbe u ključnoj automobilskoj industriji zabilježile daljnji pad uslijed poteškoća koje proizvođači i dalje imaju sa prijelazom na nova testiranja za emisije plinova.

U Italiji su PMI indikatori sentimenta za sektor usluga i prerađivačke industrije pali na najnižu razinu od studenog 2013. godine te se trenutno nalaze ispod granice od 50 bodova što sugerira korekciju oba segmenta u narednom periodu. Podsjećamo kako podaci objavljeni ranije ovaj mjesec su pokazali kako je talijansko gospodarstvo zabilježilo stagnaciju u trećem kvartalu godine – najlošija izvedba od 2014.

Pad cijena nafte ubrzao je u srijedu pri čemu su se iste spustile na najnižu razinu u proteklih osam mjeseci nakon što se pokazalo da će američke sankcije Iranu imati manji utjecaj na ponudu od inicijalno očekivane. Naime, sankcije su stupile na snagu u ponedjeljak ali SAD su pritom ponudile izuzeće za osam ekonomija što uključuje dva najvažnija uvoznika Iranske nafte – Kinu i Indiju. Iran je izjavio kako su nastavili sa prodajom značajnih količina nafte.

Korekcija cijene nafte u nedavnom periodu je podržana je povećanje proizvodnje od strane Rusije čija se proizvodnja u listopadu popela na najvišu razinu u proteklih 30 godina te najavama Saudijske Arabije kako imaju namjeru povećati proizvodnju na najviše razine dosada. Očekivanja proizvodnje američke nafte također su revidirana naviše gdje se anticipira povećanje sa trenutno planiranih 10,9 milijuna barela dnevno na 12,1 milijun barela dnevno sljedeće godine.

Nakon objave prvih rezultata američkih izbora vrijednost indeksa američkog dolara u odnosu na košaricu valuta najvažnijih trgovinskih partnera je oslabila za 0,3%. Ipak ne očekujemo snažnije implikacije gubitka prevlasti Republikanaca u Zastupničkom domu na američki dolar budući da su ključne Trumpove reforme koje su trebale podržati dolar (i na krilima kojih je dolar rastao nakon Trumpove pobjede) već implementirane.

Nakon jučerašnjih izbora fokus investitora se prebacuje na sutrašnji sastanak Vijeća Fed-a na kojem će Fed izgledno zadržati bazični kamatnjak nepromijenjenim, ali i potvrditi svoju namjeru nastavka normalizacije monetarne politike što bi potvrdilo tržišna očekivanja sljedećeg podizanja kamatnjaka na sastanku u prosincu. Aktualne Fed-ove projekcije sugeriraju još tri podizanja kamatnjaka u toku sljedeće godine.

Vrijednost britanske funte u odnosu na američki dolar porasla je na najvišu razinu u protekla dva tjedna uslijed rastućeg optimizma oko „Brexit“ dogovora nakon što su mediji objavili da je Europska unija spremna na kompromis oko jednog od ključnih kamena spoticanja – granice sa Irskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:08