TURBULENCIJE NA TRŽIŠTU

Trgovci u strahu: Nagađanja o učinkovitosti cjepiva protiv omikrona srušila cijene nafte

Nova varijanta utječe na gospodarstvo u prvom redu kroz strah i reakciju politike

Ilustracija

 Apu Gomes/AFP

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 71 dolara nakon što je šef Moderne doveo u pitanje učinkovitost cjepiva u suzbijanju nove varijante covida 19, prestrašivši trgovce i potaknuvši zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela potonula 2,76 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 70,68 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2,86 dolara nižoj cijeni, od 67 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na izjavu čelnika proizvođača lijekova Moderna za Financial Times da cjepiva protiv covida 19 vjerojatno neće biti jednako učinkovita protiv varijante omikron kao što su bila protiv varijante delta.

Cijene nafte u petak su potonule čak oko 12 posto, usporedno s padom na drugim tržištima, uslijed zabrinutosti da će jako mutirani omikron potaknuti nove blokade i smanjiti globalnu potražnju za naftom. Još uvijek nije jasno koliko je opasna nova varijanta.

Nova varijanta utječe na gospodarstvo u prvom redu kroz strah i reakciju politike, tumači u bilješci analitičar UBS-a Paul Donovan.

"Strah utječe na putovanja. Neke zemlje uvode prave zabrane, ali problem je i u strahu ljudi da će negdje zaglaviti pa mijenjaju planove o putovanjima", dodaje Donovan.

Na tržištu očekuju i govor predsjednika američke središnje banke Feda Jeromea Powella u Kongresu, koji bi, prema pripremljenom tekstu, trebao upozoriti da bi nova varijanta koronavirusa mogla ugroziti oporavak gospodarstva od koronakrize.

Slabije gospodarstvo značilo bi i slabiju potražnju za naftom, a u takvim bi uvjetima Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici mogli odgoditi planirano povećanje proizvodnje u siječnju za 400 tisuća barela dnevno.

"Mislimo da će u skupini, s obzirom na novu varijantu omikron i na puštanje u promet nafte iz rezervi u vodećim potrošačima, prevagnuti sklonost stanci u povećanju proizvodnje", istaknuo je u bilješci analitičar Commonwealth Banka Vivek Dhar.

"Nakon plasmana globalnih strateških rezervi i najave desetka zemalja o ograničenju putovanja... OPEC i njegovi saveznici lako će opravdati pauzu u povećanju proizvodnje ili čak njezino smanjenje", slaže se analitičar OANDA-e Edward Moya u bilješci.

OPEC+ trebao bi se sastati 2. prosinca.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 74,20 dolara, što znači da je bio 1,70 dolara jeftiniji nego dan ranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2023 13:01