Signalitics

Pregled svjetskih tržišta: Vodeći dionički indeksi bilježe rast

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.6.2020. u 14:35

AUTOR:

OBJAVLJENO:

15.6.2020. u 14:35

Traders work during the opening bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on February 3, 2020 at Wall Street in New York City. - Wall Street stocks rose early Monday, bouncing after Friday's rout as markets monitored the coronavirus at the start of a week with key economic data and earnings reports.
The Dow suffered the worst losses of the year on Friday as the death toll from the virus continued to climb and the ailment spread to additional countries. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Johannes EISELE / AFP

Ilustracija

Iza nas je još jedan turbulentan tjedan na svjetskim tržištima. Pomake koje bi do prije nekoliko mjeseci prozvali šokantnima, sada se čine kao sasvim uobičajena svakodnevica.

Naime, jedan od vodećih američkih dioničkih indeksa – Nasdaq, sredinom prošlog tjedna je dosegnuo novu rekordnu razinu te po prvi puta u povijesti premašio razinu od tri tisuće bodova. Takva izvedba i ne bi bila začuđujuća kada u isto vrijeme analitičari ne bi predviđali pad BDP-a od oko 30% u drugom kvartalu godine.

Nakon što je Nasdaq dosegnuo nove visine u srijedu, američko dioničko tržište potonulo je u četvrtak. Sva tri vodeća dionička indeksa ostvarila su korekcije u rasponu od pet do sedam posto. Spomenuta korekcija tako se nalazi među trideset najsnažnijih padova tržišta u proteklih 100 godina dok u ovoj godini ne zauzima niti top tri pozicije.

 

Promatrano iz perspektive pandemije, koja je i ključan uzročnik ekonomskih i tržišnih poremećaja, čini se kako drugi val širenja pandemije pogađa SAD što će izgledno ugroziti planirano pokretanje ekonomije. Zemlja se i dalje bori sa oko dvadeset i pet tisuća zaraženih dnevno. Ukoliko se širenje zaraze intenzivira nakon što se dio građana vrati uobičajenim aktivnostima, restrikcije će biti ponovno uvedene što će zauzvrat rezultirati odgodom ekonomskog oporavka.

Dok investitori nastavljaju budnim okom motriti kretanja broja zaraženih, tjedan pred nama nam donosi niz novih sastanaka centralnih banaka koje će izgledno obilježiti daljnje smanjenje kamatnih stopa i novi otkupi imovine kako bi se spasila ekonomija. Imajući na umu sve navedeno, izgledno je kako ćemo još neko vrijeme svjedočiti razilaženju između tržišnih kretanja (koja pretežito ostaju podržana mjerama centralnih banaka i državne potrošnje) i ekonomske stvarnosti (koja ostaje pogođena i dalje visokim brojem rasta zaraženih u pojedinim ekonomijama). Sve navedeno sugerira kako će se tržišne turbulencije i volatilno trgovanje nastaviti i u narednim tjednima.