Signalitics

Pregled svjetskih tržišta: Vodeći dionički indeksi bilježe rast

Nasdaq je sredinom prošlog tjedna dosegnuo novu rekordnu razinu
Ilustracija
 Johannes EISELE / AFP

Iza nas je još jedan turbulentan tjedan na svjetskim tržištima. Pomake koje bi do prije nekoliko mjeseci prozvali šokantnima, sada se čine kao sasvim uobičajena svakodnevica.

Naime, jedan od vodećih američkih dioničkih indeksa – Nasdaq, sredinom prošlog tjedna je dosegnuo novu rekordnu razinu te po prvi puta u povijesti premašio razinu od tri tisuće bodova. Takva izvedba i ne bi bila začuđujuća kada u isto vrijeme analitičari ne bi predviđali pad BDP-a od oko 30% u drugom kvartalu godine.

Nakon što je Nasdaq dosegnuo nove visine u srijedu, američko dioničko tržište potonulo je u četvrtak. Sva tri vodeća dionička indeksa ostvarila su korekcije u rasponu od pet do sedam posto. Spomenuta korekcija tako se nalazi među trideset najsnažnijih padova tržišta u proteklih 100 godina dok u ovoj godini ne zauzima niti top tri pozicije.

Promatrano iz perspektive pandemije, koja je i ključan uzročnik ekonomskih i tržišnih poremećaja, čini se kako drugi val širenja pandemije pogađa SAD što će izgledno ugroziti planirano pokretanje ekonomije. Zemlja se i dalje bori sa oko dvadeset i pet tisuća zaraženih dnevno. Ukoliko se širenje zaraze intenzivira nakon što se dio građana vrati uobičajenim aktivnostima, restrikcije će biti ponovno uvedene što će zauzvrat rezultirati odgodom ekonomskog oporavka.

Dok investitori nastavljaju budnim okom motriti kretanja broja zaraženih, tjedan pred nama nam donosi niz novih sastanaka centralnih banaka koje će izgledno obilježiti daljnje smanjenje kamatnih stopa i novi otkupi imovine kako bi se spasila ekonomija. Imajući na umu sve navedeno, izgledno je kako ćemo još neko vrijeme svjedočiti razilaženju između tržišnih kretanja (koja pretežito ostaju podržana mjerama centralnih banaka i državne potrošnje) i ekonomske stvarnosti (koja ostaje pogođena i dalje visokim brojem rasta zaraženih u pojedinim ekonomijama). Sve navedeno sugerira kako će se tržišne turbulencije i volatilno trgovanje nastaviti i u narednim tjednima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:57