Signalitics

Pregled ključnih događaja na tržištima: Pala je stopa nezaposlenosti u SAD-u

Skulptura bika na Wall Streetu
 Brendan McDermid / REUTERS

Nakon što su loše vremenske prilike dovele do podbačaja američkog tržišta rada u ožujku, rast zaposlenosti je ponovno ubrzao u travnju na 164.000. Istovremeno, podaci za prethodni mjesec su revidirani naviše za 32.000 na 135.000. Stopa nezaposlenosti pala je za 0,2pb na 3,9% te time dosegnula najnižu razinu od kraja 2000. godine. Dodatno, šira mjera nezaposlenosti koja uključuje i obeshrabrene radnike također je zabilježila pad od 0,2pb na 7,8% što pokazuje kako ostaje sve manje viška radne snage na američkom tržištu rada.

Spomenuta izvedba u skladu je s Fed-ovim očekivanjima te je konzistentna sa 50 do 75bb podizanja kamatnjaka u nastavku godine, a kako bi se spriječilo pregrijavanje ekonomije u uvjetima dodatnog stimulansa koji proizlazi iz učinaka poreznog rasterećenja.

Fokus investitora ovaj će tjedan biti na objavi podataka o američkoj inflaciji u travnju koja je na rasporedu u četvrtak, a gdje se očekuje marginalno ubrzanje rasta inflacije od 0,1pb na 2,5%. Istovremeno, 'core' inflacija koja isključuje kretanje cijena volatilnijih komponenti kao što su hrana i energija te bilježi snažniju korelaciju sa Fed-ovom preferiranom mjerom PCE inflacija također bi trebala ubrzati sa rastom za 0,1pb na 2,2%.

Nakon što je prva objava BDP-a Euro zone pokazala usporavanje, investitori će sa zanimanjem popratiti ovotjednu objavu podataka o njemačkoj industriji. Danas je tako na rasporedu objava podataka o njemačkim industrijskim narudžbama u ožujku, dok će investitori sutra popratiti objavu industrijske proizvodnje i izvoza za isti period.

Tečaj EUR/HRK pao je za 150 pipseva u toku prethodnog tjedna te je u petak probio razinu od 7,40 kuna za jedan euro. Potonje je u skladu s našim očekivanjima umjerene aprecijacije domaće valute uslijed toplijeg vremena te s time povezanog uobičajeno snažnijeg priljeva turističkih deviza.

Izuzev navedenog kuna je podržana solidnim izvozom, snažnijim povlačenjem sredstava iz EU fondova, snažnijim kreditiranjem u domaćoj valuti te solidnim apetitom investitora prema domaćoj imovini. Pritom ovogodišnji minimum tečaja vidimo na razini od 7,35 kuna za jedan euro budući da snažnija aprecijacija kune ostaje ograničena HNB-ovom predanosti očuvanja tečajne stabilnosti.

Jačanje dolara koje je započeto sredinom travnja nastavilo se u proteklom tjednu. Dolar pritom nastavlja profitirati od rasta američkih prinosa i retorike Fed-a na prošlotjednom sastanku koja implicira nastavak umjerenog podizanja bazičnog kamatnjaka kako bi se spriječilo pregrijavanje ekonomije.

Pritom očekujemo nastavak trenda jačanja dolara u odnosu na euro. Naime, posljednje objave podataka za Euro zonu podbacile su u odnosu na tržišna očekivanja što dovodi u pitanje ECB-ova očekivanja kako će snažnije stope rasta s vremenom generirati snažnije inflatorne pritiske. Dodatno, postojeće rasprave oko pitanja proračuna EU ponovno su naglasile diskrepancije između pojedinih zemalja članica te dovele u pitanje optimizam po osnovi kojeg je euro jačao nakon izbora Macrona na francuskim predsjedničkim izborima. Politički rizici dolaze i iz Italije u iščekivanju novih izbora.



Crobex je zabilježio rast od 2,31% u toku prethodnog tjedna što je treći uzastopni tjedan rasta dioničkog indeksa. U svijetlu navedenog, nakon što je dosegnuo pad od gotovo 4% na ytd razini sredinom travnja, Crobex je uspio izbrisati velik dio svojih ovogodišnjih gubitaka te trenutno bilježi pad od 0,28% u odnosu na kraj 2017. godine.

Volumeni trgovanja pritom se zadržavaju na skromnim razinama uz prosječan redovni dnevni promet dionicama od 6,7 mil. HRK u prošlom tjednu. U petak se najviše trgovalo izdanjem Hrvatski Telekom d.d. (HT) koje je na prometu od 2,4 mil. HRK zabilježilo rast od 0,3%, a milijunski promet ostvarila je i dionica Valamar Riviera d.d. (RIVP) koja je na protrgovanih 2,2 mil. HRK zabilježila rast od 0,71%.


Danas je na rasporedu uobičajena jednotjedna obrnuta repo aukcija HNB-a po kamatnoj stopi od 0,03% te bez istovremenog dospijeća. Izdašan višak kunske likvidnosti od oko 7% BDP-a s jedne strane i niska kreditna aktivnost s druge strane zadržavaju interes bankarskog sektora za sredstvima na niskim razinama.

Ministarstvo financija preskače ovotjednu aukciju trezorskih zapisa, a što je u skladu s izostankom dospijeća. Sljedeća aukcija će se održati 22. svibnja kada dospijeva 400 mil. HRK zapisa te 20 mil. EUR trezorskih zapisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:07