Nastavak drastičnog pada

Potražnja za novim automobilima u Europi prepolovljena u ožujku. U Hrvatskoj pad od 46,2%

Na najvećem europskom tržištu, onom Njemačke, broj novoregistriranih automobila smanjio se 37,7 posto
Ilustracija
 Justin Kase z12z / Alamy / Alamy / Profimedia

Potražnja za novim automobilima u Europi, uključujući Hrvatsku, prepolovljena je ožujku, izvijestilo je u petak udruženje europskih proizvođača ACEA, ukazujući na teške posljedice pandemije Covida 19 u automobilskoj industriji.

U ožujku je u 26 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirano ukupno 567.308 novih automobila, što je 55,1 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Pad je gotovo sedam puta veći nego u veljači a rezultat je pandemije Covida 19 zbog koje je većina tržišta od sredine prošlog mjeseca u blokadi a specijalizirane trgovine automobila uglavnom su zatvorene, piše ACEA.

Među vodećim europskim tržištima najveći pad potražnje za automobilima zabilježen je u ožujku u Italiji, zemlji koja je u to vrijeme bilježila najteže posljedice pandemije u Europi, uvodeći stroge mjere izolacije. Potražnja za automobilima potonula je 85,4 posto. Potonula je i potražnja u Francuskoj i Španjolskoj, za 72,2 odnosno 69,3 posto.

Na najvećem europskom tržištu, onom Njemačke, broj novoregistriranih automobila smanjio se 37,7 posto. U Hrvatskoj je u ožujku prema ACEA-inim podacima registrirano ukupno 2.716 novih automobila, što je za 46,2 posto manje nego u istom razdoblju lani. U veljači potražnja je gotovo stagnirala.

Oštar pad u prvom tromjesečju

Dramatičan pad u ožujku snažno je utjecao i na rezultate u prvom tromjesečju u cjelini, koji pokazuju pad potražnje u 26 zemalja EU-a za četvrtinu, uz registriranih 2,48 milijuna novih automobila.

Italija je na prvom mjestu među vodećim tržištima s padom broja registriranih novih automobila za 35,5 posto. Slijede Francuska s 34,1-postotnim padom i Španjolska gdje se potražnja smanjila 31 posto. Na njemačkom tržištu potražnja je potonula za petinu. U Hrvatskoj je u prva tri ovogodišnja mjeseca registriran ukupno 10.001 novi automobil, što je za 17,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuje izvješće ACEA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:07