Prognoze

Potražnja na vrhuncu: U 2020. cijena nafte kretat će se oko 10 kuna za litru eurosupera 95

Eksperti IEA tvrde kako bi potražnja za naftom trebala dostići vrhunac u desetljeću što je pred nama
Benzinska crpka
 Željko Puhovski / Hanza Media

Cijena barela sirove Brent nafte na tržištu u New Yorku je u dekadi na izmaku varirala od 125 dolara u 2012. do 30 dolara u siječnju 2016. Geopolitička previranja, globalni gospodarski rast i različite strategije manipuliranja cijenom najvećeg svjetskog naftnog kartela, OPEC-a, obilježile su tu dekadu, koja pred sam kraj donosi cijenu od 61,72 dolara po barelu (WTI-Western Texas Intermediate).

Ključni faktor

Andy Critchlow, analitičar EMEA-e za S&P Global Platts, predviđa kako će ključni faktori koji će određivati cijenu barela nafte biti u idućih deset godina slični kao i u periodu od 2010. do 2019., s tim da će na strani ponude biti povećan utjecaj obnovljivih izvora energije na cijenu nafte, pogotovo kada su u pitanju vozila na električni ili hibridni pogon. Rastuće klimatske promjene i odgovori na te probleme mogu dodatno utjecati na ponudu i potražnju na naftom, ističe Critchlow u izjavi za portal Oilprice.com, što znači da i cijene barela nafte mogu iznimno jako varirati i da je jako teško dati pouzdane prognoze o kretanju cijene nafte i naftnih derivata. Pritom Međunarodna energetska agencija (IEA) predviđa kako bi potražnja za naftom trebala dostići svoj vrhunac upravu u dekadi što je pred nama i potom ostati na istoj razini kroz neko vrijeme.

“Potražnja za naftom će rasti u sektorima avionske prijevozničke industrije, brodskog prometa i petrokemijske industrije, ali će industrija putničkih automobila u idućoj dekadi dosegnuti svoj vrhunac kada je riječ o potražnji za naftom”, navodi se u izvještaju te Agencije.

Kada je riječ o cijeni WTI nafte u 2020., analitičari RBA predviđaju kako bi onda mogla biti na razini od oko 56 dolar po barelu, što za hrvatske vozače znači da bi prosječna cijena trebala biti na razini nešto nižoj od trenutnih 10 kuna za litru eurosupera 95 (na Ininim benzinskim postajama).

Odluka

U analizi RBA se, naime, navodi kako je na posljednjem sastanku OPEC-a u Beču koji se održavao 5. i 6. prosinca dogovoreno daljnje smanjivanje proizvodnje nafte za još 500 tisuća barela dnevno (b/d), na 1,7 milijuna b/d.

“Namjera je da se suzbije brzo rastuća proizvodnja sirove nafte u zemljama koje nisu članice OPEC-a, kao što su Norveška i SAD, te kako bi se cijene nafte održavale na adekvatnoj razini. Međutim, unatoč poboljšanju kretanja u industriji, silazni trend cijena trebao bi se nastaviti u 2020. uslijed već postojeće prekomjerne ponude i slabljenja rasta potražnje. Najavljene mjere neće značajnije utjecati na takva kretanja i stoga zadržavamo svoja očekivanja i za 2020., odnosno daljnji pad cijena uz prosječnu razinu od 56 dolara po barelu (WTI)”, prognoza je RBA analitičara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:28