Crni dani

Potpuni krah nekad slavne modne kuće: Objavili da zatvaraju sve svoje dućane u Americi!

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

25.5.2019. u 12:03

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

25.5.2019. u 12:03

A shopper browses at a Topshop store in Sydney November 19, 2012. Australia is being invaded by a swathe of foreign retailers, piling pressure on a local industry already battered by weak consumer spending and ruthless internet competition. Picture taken November 19, 2012. REUTERS/Tim Wimborne (AUSTRALIA - Tags: BUSINESS FASHION) - GM1E8CG04ZZ01
Tim Wimborne / REUTERS

Dućan Topshopa

Modni div Topshop na američkom tržištu prolazi kroz crne dane i planira zatvoriti sve svoje trgovine u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), piše CNN. Dio je to plana njihove krovne kompanije da restrukturira tvrtku nakon što su podnijeli zahtjev za zaštitu u slučaju stečaja. To je ujedno i još jedan dokaz da se tradicionalni trgovci teško snalaze u eri sve jače online trgovine.

Iz Arcadia Grupe, u čijem je vlasništvu i brend brze mode Topshop, poručili su kako se suočavaju s dosad neviđenim tržišnim uvjetima u svom sektoru.

- Borimo se s izazovnim trgovačkim vjetrom u prsa, promjenom potrošačkih navika te sve većom online konkurencijom. Doista smo ozbiljno razmislili o svakoj strategijskoj opciji kako bi vratili Grupu na stabilne financijske noge - poručio je izvršni direktor Ian Grabiner u izjavi, dodavši kako je zatvaranje Topshop dućana bila teška, ali nužna odluka.

Ranije ovog tjedna ta je grupacija na američkom sudu predala zahtjev za zaštitom u slučaju stečaja, a prijavili su imovinu od 53 milijuna dolara, te ukupni dug od 179 milijuna dolara.

Topshop je imao dućane u New Yorku, Los Angelesu, Atlanti, Las Vegasu, San Diegu, Chicagu, Houstonu i Miamiju, a iako za sada nije poznato kada će ih točno zatvoriti, kupcima su poručili da će njihovu odjeću i dalje moći kupovati online.

Cijela grupa pod svojim okriljem ima 566 dućana Topshop, Dorothy Perkins, Evans i drugih dućana diljem Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, a i tamo su najavili zatvaranje njih 23.

Ovo je samo jedna u nizu odluka o zatvaranju trgovina. Naime, prema pisanju CNN-a, samo ove godine u SAD-u trgovci planiraju zatvoriti skoro 6000 dućana, što je već sad više od prošlogodišnjeg broja od 5864 ukupno najavljenih zatvaranja.