Nije se isplatilo

Postaju li stvari bolje s vremenom? Ako je suditi po savršeno očuvanom Jaguaru, baš i ne

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

29.6.2018. u 15:48

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

29.6.2018. u 15:48

Part of the 2014 Coventry Festival of Motoring Historic Vehicle Run, near the junction of the Fosse Way B4455 road and the B4100 road at Harwoods House., Image: 203581649, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Klasici automobilizma, takozvani old-timeri često vrijede pravo malo bogatstvo, a pravila su obično: što ste ih manje vozili, a više mazili i pazili u garaži to će njihova cijena biti viša.

Međutim jedan je Jaguar, kako piše Daily Mail, pokazao i da to ne mora nužno baš uvijek biti tako.

Naime, vlasnik je 1990. godine kupio model XJS V12 HE, a u gotovo tri desetljeća s njim je pregazio svega 1352 kilometara pa je automobil danas praktički jednako uglancan kao i kada je izašao iz tvornice.

Njegova je vrijednost danas procijenjena na 40 tisuća funti (oko 334 tisuće kuna), što nije mala cifra, međutim kada se u izračun ubaci i utjecaj inflacije, njegova je današnja vrijednost zapravo samo polovica iznosa koji je prvi vlasnik izdvojio kada ga je pred 28 godina kupio.

Takav rasplet događaja razveselit će entuzijaste za klasične automobile koji nisu pobornici njihova pohranjivanja u garaže i čekanja da se u budućnosti obogate, umjesto da automobil voze i u njemu uživaju.

Ipak, budući da je ovaj konkretni primjerak Jaguara savršeno očuvan, na audiciji će idući mjesec svejedno mamiti brojne poglede, jer vjerojatno neće više biti mnogo prilika ''dočepati'' se takvog primjerka.