Signalitics

Posljednje objave kineskih ekonomskih indikatora upućuju na daljnje usporavanje rasta

Ilustracija - Kineska narodna banka, novčanice juana i teretni brod
 Profimedia, Alamy, Panthermedia

Industrijska proizvodnja Kine u kolovozu je zabilježila rast od 4,4% godišnje što je najniža stopa rasta od veljače 2002. godine te označava značajan podbačaj u odnosu na predviđanja analitičara od 5,2% ali i prošlomjesečnu stopu rasta od 4,8%. Nadalje, rast trgovine na malo također je zabilježio daljnje usporavanje u kolovozu te pao sa 7,9% na 7,5% godišnje.

Što to znači?

Posljednje objave kineskih ekonomskih indikatora pokazuju kako trgovinski rat sa SAD-om i usporavanje svjetskog ekonomskog rasta nastavljaju imati negativne implikacije na ekonomsku izvedbu usprkos nizu mjera potpore rastu koje je zemlja uvela u proteklih godinu dana.

Kineska ekonomija u drugom je kvartalu ove godine ostvarila rast od 6,2% godišnje što je najniža stopa rasta u gotovo tri desetljeća. Niz mjera ekonomskog stimulansa zasada nije pružio željene rezultate te jačaju špekulacije kako će Kina biti prisiljena uvesti i dodatne mjere. U međuvremenu, oporavak Kine se odgađa dalje u budućnost a povjerenje investitora u isto slabi.

Zašto nam je važno?

Iako je direktna izloženost Hrvatske prema Kini zanemariva, oporavak Kine jedan je od ključnih preduvjeta oporavka ekonomske izvedbe nama bliskih zemalja u ekonomskom pogledu kao što je Njemačka. Što dulje traju slabosti u kineskom gospodarstvu to je veća vjerojatnost da će se pesimizam iz europskog prerađivačkog sektora preliti u uslužni sektor koji je trenutačno glavni pokretač rasta i u nedostatku čije potpore bi ekonomija Njemačke mogla lako kliznuti u recesiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:59