Velika škrtica

Planiranje godišnjeg: Za jeftinije ljetovanje avionske karte bi trebalo bukirati odmah

Za jeftiniji uskrsni ili božićni odmor let je potrebno bukirati tri do četiri mjeseca unaprijed, a za ljetni čak šest mjeseci prije puta
Ilustracija, putovanje
 Getty Images/iStockphoto

Sve jasno, na temperaturama ispod nule nije baš idealno planirati ljetni odmor, no tko bi novu godinu volio obilježiti štednjom, onda treba znati da mu je kucnuo posljednji čas.

Tako barem tvrdi britanska udruga za zaštitu potrošača Which koja je istražila koji je idealan trenutak za početak planiranja godišnjeg odmora te došla do zaključka da je to najkasnije siječanj.

Točnije, najbolji datum za bukiranje najjeftinijih termina bio je 4. siječnja, ali s obzirom na to da smo ga premašili, ostatak mjeseca hitno treba iskoristiti za pronalazak nekih jeftinih letova kako bi na godišnjem odmoru ove godine novčanici ipak bili nešto deblji.

Istraživači Whicha pritom su pretražili milijun ponuda za letove koji su se tijekom 2017. i 2018. godine prodavali putem internetskih platformi, a zaključak je bio kako je za jeftiniji uskrsni ili božićni odmor let potrebno bukirati tri do četiri mjeseca unaprijed, dok su kod planiranja ljetnog godišnjeg odmora rokovi nešto zeznutiji.

Last minute kupnja

Tako ljetni odmor, tvrde, za najbolju cijenu treba početi tražiti šest mjeseci prije samoga puta, a ukoliko čovjek baš odluči čekati zadnji tren, onda će mu cijene biti najniže dva tjedna prije polaska, kad iznosi koje treba platiti obično budu oko sedam posto jeftiniji nego tijekom godine.

Dapače, Britanci upozoravaju kako se cijene letova mogu mijenjati i tijekom same rezervacije (na primjer, ukoliko oduljite proces dovršetka kupovine karata, moguće je da će cijena u međuvremenu porasti) pa je, kad nađete povoljnu kartu, najbolje ne čekati.

To se događa zbog takozvanog dinamičnog određivanja cijena koje je karakteristično za avioindustriju: cijene sjedala u avionima mijenjaju se u stvarnom vremenu, ovisno o brzini punjenja aviona i interesu putnika, zbog čega je moguće da je dvoje ljudi na istom letu kartu platilo i sa stopostotnom razlikom.

A kako su fleksibilne same cijene, tako je za dobar godišnji odmor potrebno da bude fleksibilan i sam putnik.

To zapravo podrazumijeva da biste 2020. godine napokon trebali početi razmišljati “izvan okvira”: ne mora se na godišnji baš nužno između 1. i 15. kolovoza s obzirom da su cijene tada obično najviše, a vremenske prilike garantiraju opekotine i dnevne nesvjestice.

Ne treba se onda ograničiti niti isključivo na Jadran (znam, znam, ovo će mi zamjeriti svi domoljubi, no život je doista prekratak da biste godišnji odmor svake godine provodili na istih 1700 kilometara).

Osim toga, nije na planiranu destinaciju uvijek nužno letjeti baš iz metropole, a u ovom slučaju nije niti preporučljivo s obzirom da se Zagreb baš i ne može pohvaliti mnoštvom jeftinih letova.

Deset minuta pretrage

Za kraj, prekrasan ljetni odmor moguće je odraditi i u lipnju kao i u rujnu, a za neke destinacije što kasniji odlazak na odmor bit će i bolja opcija jer će cijene još više pasti, gužve nestajati, a vrijeme biti možda i bolje nego u špici sezone.

Za one koji su nemaštoviti sami tražiti, Jutarnji donosi četiri primjera jeftinih letova ovoga ljeta koji su do trenutka čitanja ovog teksta vrlo vjerojatno već nestali iz ponuda pa oni stoga služe kao inspiracija za daljnja istraživanja.

Našli smo ih u doista desetak minuta pretrage, što znači da se pedantnijom pretragom može naći i puno boljih primjera, no cijene su doista primaljive s obzirom da je riječ o ljetnim terminima.

Iz Zagreba je tako za 108 eura po osobi moguće kupiti povratnu kartu za Barcelonu u idealnom terminu: od 15. do 19. rujna, s povoljnim terminima leta bez presjedanja i s idealnim terminima polazaka (iz Zagreba se leti u 10:10 ujutro, a iz Barcelone vraća u 18:35).

Drugi primjer odnosi se na let iz Zadra za Rim.

Termin je od 20. lipnja do 27. lipnja, također bez presjedanja, a jedina mana je što je povratak u 9:55 ujutro pa cijeli posljednji dan otpada na put.

No, cijena je i ovdje jako dobra, 76 eura po osobi.

Iz Zadra postoji još jedna zanimljiva, iako malo “off” ponuda za ljetni odmor.

Riječ je o letu za Marseille, u terminu od 10. do 17. lipnja, a koji stoji samo 47,12 eura po osobi i može se pretvoriti u doista zanimljivo putovanje.

Onima koji su spremni još više proširiti horizonte, preporuka je tražiti jeftine letove iz Budimpešte, s obzirom da je tamo jedan od najboljih hubova za jeftine letove u ovom dijelu Europe, a nije daleko.

Naš prijedlog je let iz Budimpešte za Palermo. Datumi su 10. do 17. lipnja, a cijena 96,87 eura po osobi što je iznimno povoljno za prekrasnu Siciliju.

Europske destinacije koje će ove godine biti jeftinije nego inače

Osim povoljnih termina za bukiranje letova, u Whichu su istražili koje će europske destinacije ove godine biti jeftinije za odmor.

Catania na Siciliji ove bi godine trebala biti povoljnija, a iako nije destinacija za kupače, ovaj prekrasan grad smješten u podnožju Etne očarat će i najtvrdokornije. Druga je Faro u Portugalu prema kojemu su cijene navodno pale do 33 posto, a svakako je preporuka posjetiti i Larnacu na Cipru prema kojoj su cijene niže do 22 posto.

Zadnje dvije preporuke jeftinijih destinacija odnose se na gradić Sitges u Španjolskoj te na Sunny beach u Bugarskoj.

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:30