Stop bacanju!

Perilice rublja i hladnjaci morat će se ubuduće proizvoditi tako da traju barem 20 godina

Ako bi se perilice rublja, samo u Europi, koristili godinu dana duže, to bi imalo isti pozitivan učinak za klimu kao 133.000 automobila manje na cestama
Ilustracija
 Davor Pongracic / CROPIX

Električne aparate mora se ubuduće moći lakše popraviti, propisuje nova direktiva Europske unije. Zaštitari okoliša pozdravljaju novi propis. Ali, i on ima rupa, piše DW.

Novom Direktivom o ekološkom dizajnu, od 2021. će proizvođači u cijeloj Europskoj uniji morati ne samo navoditi točne podatke o potrošnji energije nego i poboljšati mogućnosti popravka elektroničkih aparata kao što su perilice rublja, hladnjaci, perilice posuđa, elektromotori, LED-monitori, svjetiljke, kako bi se produžio njihov vijek trajanja. Osim toga proizvođači će morati najmanje deset godina nakon prodaje aparata imati na raspolaganju zamjenske dijelove.

Perilica rublja trenutno se koristi prosječno oko 11 godina. Ali, po mišljenju stručnjaka ona bi se morala koristiti 20 godina.

Prema pisanju DW-a, ako bi se perilice rublja, samo u Europi, koristili godinu dana duže nego do sada, to bi imalo isti pozitivan učinak za klimu kao 133.000 manje automobila na cestama.

Međutim, nova uredba se ne odnosi na prijenosna računala i pametne telefone. Razlog je što bi se laptop već i sada moralo moći koristiti, prema energetskoj bilanci za proizvodnju i korištenje, najmanje 44 godine, a pametni telefon čak 232 godine. Osim njih, pod novu direktivu EU-a, ne potpadaju ni klima-uređaji i mali elektronički uređaji kao aparati za brijanje, mikseri i toasteri.

U pregovorima je sudjelovalo i njemačko Savezno ministarstvo gospodarstva i energije (BMWI). Zalagalo se za to da jednostavne popravke mogu obaviti sami korisnici, a kompliciranije da i dalje obavljaju samo stručnjaci, rečeno je u izjavi za DW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:02