Obiteljski izlazak kao luksuz

Odveo djecu u kino pa se zaprepastio: ‘Pa toliko su nam mjesečne režije za vodu!‘

Ne pazi li na baš svaki detalj, tročlana familija u danima vikenda vrlo vjerojatno će potrošiti gotovo 130 kuna
Publika u CineStar kinu
 Bruno Konjević / Hanza Media

Odlazak u kino, upozoravaju naši čitatelji, postala je stavka koju većina građana mora financijski isplanirati u svom mjesečnom kućnom budžetu.

Odluči li, recimo, tročlana obitelj otići u kino petkom ili vikendom tijekom poslijepodneva, što je većini idealan termin, na ulaznice će minimalno potrošiti 111 kuna, jer početna cijena jedne “karte” iznosi 37 kuna!

Taj iznos vrijedi pod uvjetom da film traje kraće od 120 minuta, što je zapravo vrlo teško jer hollywoodski uradci uglavnom traju barem koju minutu duže, ali i pod uvjetom da projekcija nema nikakvih drugih specijalnih dodataka.

Traje li film duže, na cijenu svake ulaznice treba dodati još tri kune, a dodatne tri kune i za Extreme projekciju, što uglavnom bude ona u najatraktivnijem i najtraženijem terminu, a jamči bolji doživljaj u dvorani.

Dakle, ne pazi li na baš svaki detalj, tročlana familija u danima vikenda, bez kokica, pića i ostalih slatkiša iz bogate ponude po cijenama koje su znatno veće od onih na trgovačkim policama, vrlo vjerojatno će potrošiti gotovo 130 kuna, dok će ona četveročlana morati izdvojiti i do 160 kuna.

Naravno, cijena za istu projekciju može još rasti, za ljubavna sjedala treba izdvojiti još četiri, za VIP mjesto pet, a za Real 3D još 10 kuna po ulaznici.

Kokice i piće

- Odveo sam dvoje djece u kino preko vikenda, cijena ulaznice bila je 43 kune! Ostao sam šokiran, još kada dodam samo jedne manje kokice i piće, eto iznosa režija koji mjesečno cijela familija plaća za vodu. Da ne spominjem da su cijene kokica bezobrazno skupe, s obzirom na uloženo i standard građana. Poprilično sam uvjeren kako je osnovna cijena ulaznica vikendom, sve donedavno, bila 32 kune! - žalio se čitatelj redakciji Slobodne Dalmacije, uvjeren da su cijene ulaznica u kinima u splitskim trgovačkim centrima porasle u posljednje vrijeme.

No, iz tvrtki koje vode multipleks kina “Cinestar” i “Cineplexx” tvrde kako podizanja cijena - nije bilo. Dapače, u “Cineplexxu” kažu da poskupljenja nije bilo od svibnja 2018. godine.

- “CineStar” u 2020. godini nije povisio cijene ulaznica. Zadnje poskupljenje bilo je 7. ožujka 2019., kad je ulaznica poskupjela za jednu kunu. Željeli bismo skrenuti pažnju na to da je u zadnjih pet godina u Hrvatskoj prosječna cijena ulaznice rasla manje od dva posto godišnje, znači s prosječno 29,07 na 32,18 kuna. Prosječna cijena ulaznica u našim kinima u 2017. godini bila je čak i pala u odnosu na prosjek 2012. godini za otprilike 5,1 posto, iako je u međuvremenu bio uveden i porez na dodanu vrijednost od pet posto - navode iz “Cinestara”.

Ono što u ovoj priči ne bi smjelo ostati “ispod radara” je činjenica da je navedena cijena od 32 kune tek prosječan iznos, jer ako želite pred velikim ekranom provesti vrijeme u atraktivnijim (pred)večernjim terminima, platit ćete znatno više. Jeftinije možete proći gledate li kraći film, dakle projekciju u trajanju do 120 minuta, u 2D izdanju, i to s početkom do 17 sati.

Doduše, izbor filmskih naslova u tom razdoblju i nije baš sjajan, ali cijena “karata” će tada biti 27 kuna. Najjeftinije ulaznice i dalje su srijedom, početna cijena jest 22 kune, no na nju se “nadograđuju” svi potencijalni dodaci, tako da ne trebate biti pretjerano iznenađeni ako vam konačna cijena na blagajni bude viša.

Kokice, grickalice, čokoladice i sokovi znatno su veći trošak od samih ulaznica, pa ako želite u kino sa stilom, odmah pripremite barem dvostruki iznos u novčaniku. Budući da u multipleksima nije prihvatljivo donijeti svoje grickalice i pića, na što je osoblje vrlo često fokusirano, možda je, ako ćete već kupovati, najisplativije uzeti velika pakiranja i dijeliti.

Svaki grad svoja cijena

No, ono što nas je posebno iznenadilo radeći na ovoj temi jest činjenica da je unutar kompanije “Cinestar” osnovna cijena kino ulaznica drukčija ovisno o gradu u kojem se nalazite. I tako, dok u Splitu za “temeljnu ponudu” treba izdvojiti 37 kuna, ona u Zagrebu je dvije kune skuplja.

- Cijene ulaznica u svim našim kinima variraju od grada do grada, ovisno o brojnim parametrima koji utječu na naše ulazne troškove i mogućnosti ostvarivanja prihoda, a sve se uzima u obzir pri konačnom formiranju cijena za naše korisnike. U skladu s navedenim, nije moguće ujednačiti cijene ulaznica na razini države, a takva je praksa i (dijela, op.a.) drugih prodajnih lanaca bez obzira na djelatnost - kažu iz “Cinestara”, dodajući da su “cijene kinoulaznica Hrvatskoj uvjerljivo među najnižima u Europi, dok je kvaliteta usluge i kino dvorana među najboljima”.

U zapadnoj Europi je skuplje, ali gdje je njihov standard...

Što se europskih cijena tiče, "karte" za kina u Italiji, Njemačkoj i Francuskoj tijekom vikenda koštaju između 7,5 i 8,5 eura, odnosno od 56 do 66 kuna. Nešto povoljnije su u slovenskoj metropoli Ljubljani, gdje koštaju oko 4,7 eura. No, svakako treba uzeti u obzir i koliko su prosječne plaće i životni standardi u tim državama viši od hrvatskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:05