Trgovanje

Očekuje se oprezno trgovanje na Zagrebačkoj burzi. Rast Crobexa? Analitičari podijeljeni

Prošlotjedni rast Crobexa zahvaljuje se stabilizaciji svjetskih burzi nakon oštrog pada u prvom tromjesečju
Prostori Zagrebačke burze
 Neja Markičević / CROPIX

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, dok bi Crobex indeksi mogli nastaviti rasti, nakon što su znatno porasli dva tjedna zaredom.

Od analitičara koji su sudjelovali u anketi Hine njih dvoje danas očekuje rast Crobexa, a dvoje stagnaciju. Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 3,25 posto, na 1.504 boda, a Crobex10 za 4,3 posto, na 939 bodova. Svi su sektorski indeksi prošloga tjedna porasli, pri čemu najviše turistički, za 7,3 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 80 milijuna kuna, što je 12 milijuna manje nego tjedan ranije. Prošlotjedni rast Crobexa zahvaljuje se stabilizaciji svjetskih burzi nakon oštrog pada u prvom tromjesečju. Premda je jasno da će najveća svjetska gospodarstva uroniti u recesiju, posljednjih su dana svjetske burze stabilne dok se prate vijesti o širenju koronavirusa u svijetu.

Jasno je i da će hrvatsko gospodarstvo uroniti u recesiju, no Zagrebačku burzu podržava nada ulagača da će Vladine mjere za pomoć gospodarstvu ublažiti gospodarske štete.

"Na domaćem tržištu Crobexi su porasli drugi tjedan zaredom, a negativni sentiment zbog paraliziranja ekonomije zbog uvedenih mjera za sprječavanje pandemije koronavirusa ublažio je drugi set vladinih mjera s ciljem pomoći poduzetnicima i radnicima, koji je objavljen prošloga tjedna. No, likvidnost je nastavila s tendencijom daljnjeg slabljenja, pa je u prosjeku dnevni promet bio oko 16 milijuna kuna", kaže Magdalena Dolenec, analitičarka tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako dodaje, i dalje vlada neizvjesnost oko toga koliko će trajati epidemija i kada će doći do popuštanja uvedenih mjera koje su paralizirale svjetsko i domaće gospodarstvo.

"Stoga se ne očekuju neki značajniji pomaci indeksa, a u fokusu investitora bit će i dalje razvoj te situacije i pomno će se pratiti kretanje broja zaraženih, eventualni dodatni stimulansi monetarne politike, a u fokusu će biti i novi makroekonomski pokazatelji", zaključuje Dolenec.

Najveći promet, 14,3 milijuna kuna, prošloga je tjedna na Zagrebačkoj burzi ostvaren dionicom Valamar Riviere, pri čemu joj je cijena skočila 14,55 posto, na 25,2 kune. S prometom od 10,8 milijuna kuna slijedila je povlaštena dionica Adris grupe, kojoj je cijena porasla gotovo 7 posto, na 368 kuna. U fokusu investitora bila je i dionica HT-a, kojom je ostvareno 9,5 milijuna kuna. No, cijena joj je oslabila 2,31 posto, na 160,5 kune.

Dionicom Optima telekoma ostvareno je, pak, 8,14 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila 42,13 posto, na 6,14 kuna. Znatan promet bio je ostvaren i dionicom AD Plastika, 6,5 milijuna kuna, koja je poskupila 16,4 posto, na 128 kuna.

Većina izdanja kojima se protekloga tjedna trgovalo ostvarila je rast cijene. Od ukupno 58 dionica, kojima se prošloga tjedna trgovalo, njih 37 ostvarilo je rast cijene, a 17 pad, dok 4 nije zabilježilo cjenovnu promjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:58