Signalitics

Objave ekonomskih indikatora u Kini ukazuju na razorne posljedice koronavirusa

AUTOR:

OBJAVLJENO:

16.3.2020. u 9:13

AUTOR:

OBJAVLJENO:

16.3.2020. u 9:13

(FILES) In this file photo taken on March 15, 2019, delegates sing the national anthem during the closing session of the National People's Congress at the Great Hall of the People in Beijing. - China decided on February 24, 2020 to postpone the annual meeting of its parliament due in March for the first time since the Cultural Revolution, as the country fights to contain the coronavirus outbreak, state media reported. (Photo by WANG ZHAO / AFP)
AFP

Ilustracija

ŠTO SE DOGODILO?

Prve objave ekonomskih indikatora u Kini za siječanj i veljaču ukazale su na razorne posljedice koronavirusa na ekonomsku aktivnost. Preciznije, industrijska proizvodnja ostvarila je pad od 13,5% godišnje u prva dva mjeseca 2020., što je najsnažnija korekcija od početka praćenja indikatora. Trgovina na malo također je teško pogođena širenjem virusa te je ostvarila korekciju od 20,5% u istom periodu, pri čemu je kupnja automobila ostvarila i značajniji pad od 37% godišnje. Fiksne investicije ostvarile su pad od 24,5% u istom periodu. Značajno pogoršanje ekonomske izvedbe rezultiralo je i skokom u stopi nezaposlenosti.

ŠTO TO ZNAČI?

Nakon što se tjednima nagađalo o jačini posljedica koronavirusa na ekonomsku sliku, prve objave kineskih indikatora u periodu izolacije pokazuju nam što možemo očekivati u zemljama s najvećim brojem oboljelih poput Italije. Značajno usporavanje rasta, te ulazak u recesiju za pojedine zemlje poput Italije, u ovom trenutku više nisu dvojbeni.

Promatrano prema sektorima, za sada daleko najveći udarac trpi sektor prijevoza, turizma te djelatnosti pripreme i usluživanja hrane. Rast pesimizma među stanovništvom rezultira odgodom potrošnje (izuzev nužnih dobara) zbog čega trpi niz poslovnih subjekata. U skladu s navedenim, na udaru se nalaze mali poslovni subjekti s nedovoljnom razinom gotovine koja bi im omogućile pokrivanje fiksnih troškova u periodu prekida ili smanjenog rada. Sve navedeno rezultira i rastom nezaposlenosti kao posljedicom otpuštanja privremenih radnika.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Iako bilježi nizak broj zaraženih, ekonomske posljedice koronavirusa neće zaobići niti Hrvatsku. Posljedice narušavanja ekonomske aktivnosti u našem neposrednom vanjskom okruženju nedvojbeno ćemo osjetiti, a s rastom broja oboljelih i snažnijim mjerama zaštite rasti će i opreznost među domaćim stanovništvom te sukladno tome i suzdržavanje od potrošnje. Promatrano s nešto optimističnijeg aspekta, Hrvatska će se radi sporijeg širenja bolesti kasnije pridružiti skupini zemalja s pojačanim mjerama izolacije te smo kroz dulji vremenski period širenja zaraze u Europi uspjeli održavati gotovo redovnu ekonomsku aktivnost. Jačina posljedica naravno ovisi o trenutku obuzdavanja virusa u okruženju te koliko će se uspjeti raširiti unutar zemlje u međuvremenu. Ono čemu se svi možemo nadati je skorom opadanju broja zaraženih i uspostavljanju redovne