Sigurna budućnost

Novac koji ste planirali uštediti na kraju uvijek potrošite? Donosimo devet rješenja

AUTOR:

OBJAVLJENO:

30.5.2018. u 14:05

AUTOR:

OBJAVLJENO:

30.5.2018. u 14:05

Zagreb, 291009.
ilustracija za stednju: novac, racuni, kasica prasica, financije, usteda.
Foto: Srdjan Vrancic / Jutarnji list
Srđan Vrančić / Hanza Media

Ilustracija

Štednja nije teška, teško je ne potrošiti ušteđeno, slažu se mnogi. Ako uštedite na jednom području, a potrošite više na drugom, zapravo niste napravili ništa. Donosimo najbolje trikove NerdWalleta za štednju koja će trajati i osigurati vam bolju budućnost.

1. Automatizirajte štednju

Snaga volje je precijenjena, radije odaberite automatsko skidanje određenog iznosa s računa i sakrijte ga sami od sebe. U svim bankama možete dogovoriti automatsku štednju, a s vremenom ćete i zaboraviti na novac koji gubite s plaće jer ćete se naviknuti raspolagati s tim što imate. A u mirovini ćete zahvaljivati sami sebi na tome.

2. Sakrijte novac

Daleko od očiju, daleko od srca, kaže poznata poslovica, a isto je i s novcem. Pazite da se redovno ne podsjećate na novac koji ste stavili sa strane kako vam ne bi palo na pamet potrošiti ga. Otvorite račun samo za štednju u drugoj banci od one u kojoj imate tekući na koji vam sjedaju mjesečna primanja kako ne bi vidjeli ušteđevinu svaki put kad se ulogirate na mobilno bankarstvo. Isključite obavijesti o stanju računa i provjerite ga ručno otprilike dva puta godišnje. No, nemojte u potpunosti zaboraviti na taj račun, budite na oprezu i na vrijeme primjetite signale ako vas netko pokuša prevariti ili opljačkati.

3. Dajte ime ušteđevini

Vjerovali ili ne, davanje imena računu spriječit će vas da potrošite taj novac za nešto drugo osim ono za što ste ga namijenili. Neke banke će vam na svojim internetskim stranicama dozvoliti preimenovanje računa bez dodanih troškova kako bi sami sebe prevarili. Dakle, račun možete nazvati odmor, novi auto, praznici i tako dalje. Istraživanja pokazuju da je puno teže potrošiti novac iz fonda „Putovanje iz snova na Bora Boru“ nego bezimenog računa. Tako točno znate koji novac žrtvujete za nešto što vam vjerojatno nije toliko neophodno.

4. Koristite aplikaciju

Ako još niste, počnite koristiti mobilno bankarstvo kako bi imali pod kontrolom svaki trošak, a također možete ga sami odmah prebaciti na račun za štednju koji kasnije nećete opsesivno provjeravati.

5. Zaključajte novac

Svaka odrasla osoba bi trebala imati barem 3000 kuna u gotovini za hitne i nepredvidive slučajeve. Umjesto da taj novac čuvate u čarapi u ormaru, radije ga stavite u banku i zaštitite od sebe. Dobra je ideja ugovoriti životno osiguranje koje ne možete dići prije ugovorenog roka.

6. Preraspodijelite novac

Svaki put kada ukinete pretplatu, isključite neku uslugu ili vratite dug, istu količinu novca spremite u štednju. Tako i onako ste naučili živjeti bez tog iznosa.

7. Iskoristite neočekivane dobitke

Bonus, povrat poreza ili novčano nasljeđe mogu vam se učiniti kao dobra prilika za veće trošenje. Umjesto toga, potrošite 10 posto od dobivenog iznosa, a ostatak spremite u štednju.

8. Učinite štednju zabavnom

Neki ljudi stavljaju sa strane svakih 5 ili 10 kuna koje na kraju dana pronađu u novčaniku. Drugi svaki dan u staklenku stavljaju sitniš, a na kraju mjeseca sve spreme na nedostupan račun. To je odlična stvar jer ćete u kratkom roku uštediti mnogo, a na dnevnoj bazi će vam se čini malo odvajanja.

9. Spremite povišicu

Dobili ste 3% veću plaću? Igrajte pametno i 2% spremite u ušteđevinu. Ipak ćete dobiti više nego prethodnih mjeseci, a većinu povišice spremit ćete za onda kad će vam najviše trebati – mirovinu.