Pravila su tu da se krše

Donosimo listu pet zaostalih financijskih savjeta koje bi trebali prekršiti

Promjene životnog stila trebale bi značiti i drukčije upravljanje novcem
Ilustracija
 Srđan Vrančić / Hanza Media

Savjeti vezani uz financije uvijek dobro dođu. No, uz gospodarske i tehnološke promjene i razvoj te promjenu životnog stila, trebao bi se mijenjati i način upravljanja našim financijama. Nažalost, mnogi novčani savjeti prilično su zaostali, a Huffington Post navodi koje zastarjele savjete vezane uz financije ne bi trebali slušati.

1. Kreditne kartice služe za hitne slučajeve

Roditelji, bake i djedovi često upozoravaju svoju djecu, odnosno unuke, na opasnost kreditnih kartica i ulazaka u minus. “Samo za hitne slučajeve” krilatica je koja često dolazi uz pristup kreditnoj kartici.

Ipak, danas su kreditne kartice postale učinkovitim sredstvima praćenja troškova, povećanja sigurnosti i zaštite od krađe, a potencijalno i dobivanja nagradnih bodova tako da često ima više smisla služiti se kreditnim karticama nego gotovinom. No, to ne znači da ne trebate paziti pri “peglanju” svoje kartice.

2. Brak znači spajanje financija

Ulazak u brak znači spajanje dva života i dijeljenje skoro svega – doma, vremena, a i obitelji. Međutim, ono što ne trebate dijeliti sa svojim partnerom , suprotno vjerovanjima, jest Vaš novac.

- Brak ne znači da morate spojiti sve vaše račune u banci. Do njega ionako dolazi uglavnom godinama nakon što su parovi samostalno gradili svoje financijske živote – objasnio je financijski planer Ryan Frailich dodajući da mnogi brakovi jako dobro funkcioniraju s “tvoje, moje i naše” sustavom u kojem svaki partner ima vlastiti račun, ali daje dio svog prihoda zajedničkom računu predviđenom za kućne troškove.

- Otvoreni razgovori o financijama, trošenju i dugovima ključni su za dobar brak, ali to možete bez da stavljate sav Vaš novac na zajednički račun – zaključuje.

3. Deset posto plaće ostavljaj sa strane

Pravilo o štednji deset posto od plaće nekoć je bilo zlatno pravilo štednje za zlatne godine. Nažalost, uz današnje uvjete taj postotak nije dovoljan za mirovinu. Problem je, naime, da to pravilo ignorira upravo veće troškove života, ali i produženje životnog vijeka.

4. Treba ti diploma za dobar posao

“Ako završiš fakultet, naći ćeš dobar i visoko plaćen posao”, slušali smo odmalena i stvarno smo vjerovali u to. No, s izlaskom na tržište rada shvatili smo da je to daleko od istine. Prije je to i bilo tako. Ipak, danas su burze rada pune visokoobrazovanih građana koji baš ne uspijevaju naći ni posao u struci, a kamoli dobar i visoko plaćen posao. Točnije, diploma nije garancija za zaposlenje i trebalo bi razmišljati van okvira nametnutih od strane društva.

5. Živjeti u najmu je bacanje novaca

Posjedovanje vlastitog stana ili kuće pravilo je kojeg se drži većina Hrvata. Da ne pričamo o nekretninama na moru. Tako da kada godinama plaćate stan, a nemate ništa svoje za pohvaliti se rođacima, možete se osjećati kao da ne ostvarujete važan životni cilj.

No, život u najmu oslobađa Vas mnogih troškova, a i daje Vam mogućnost i slobodu promjene mjesta života u svakom trenu.

Ipak, novac i upravljanje njima je veoma osobna stvar i ne postoje generalna pravila koja vrijede za svakoga. Svaki od savjeta trebalo bi uzeti s dozom sigurnosti i oblikovati ga prema svojim potrebama. Za svako pravilo postoji iznimka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2022 05:43