PBZ Card

Nakon pauze od četiri mjeseca ponovno dostupno kreditiranje Amexom na rok od pet godina

Kamatna stopa na gotovinske kredite iznosi 7,4 posto godišnje
 Profimedia, Alamy

PBZ Card je ponovno pokrenuo kreditiranje putem American Express kartice koje je bilo obustavljeno početkom godine kada je ta globalna kartičarska kuća najavila promjenu poslovnog modela u Europi. Korisnici kartice dobili su obavijest da PBZ Card, kao posrednik Privrednik banke Zagreb, nudi gotovinski kredit u kunama u iznosu od 5001 do 51.000 kuna s otplatom putem Amex kartice na rok od 60 mjeseci. Kamatna stopa na gotovinske kredite iznosi 7,4 posto godišnje i fiksna je za cijelo razdoblje otplate, dok se efektivna kreće od 8,22 posto za rok otplate od pet godina do 8,97 posto za 24 mjeseca.

- Spomenuti krediti bili su samo privremeno obustavljeni, isključivo radi provođenja tehnološke prilagodbe sustava novim uvjetima za kredite putem kartica i elemenata ugovora: promjene kamatne stope i naknade, koje su sada povoljnije za korisnike, kažu u PBZ Cardu. To privremeno neodobravanje kredita, napominju, nije imalo veze s odlukom American Expressa o napuštanju licenciranog modela poslovanja u EU. Kao što je ranije obavljeno, korisnici Amexa koje je izdao PBZ Card moći će koristiti tu karticu do kraja 2019. godine, ali i nakon toga bit će im omogućeno da obaveze podmiruju prema ugovorenim uvjetima, bez obzira kada je potrošnja nastala.

Tko će nakon PBZ Carda izdavati kartice American Expressa još uvijek nije poznato, ali u toj tvrtki ističu kako "PBZ Grupa ostaje snažno fokusirana na kartično poslovanje te će i nadalje biti usmjerena na izvrsnost i inovativnost u pružanju kartičnih usluga" te da će o svim daljnjim relevantnim promjenama i aktivnostima pravovremeno izvijestiti javnost.

Prosječne kamatne stope na kredite po kreditnim karticama, prema podacima HNB-a, posljednjih godinu dana su pale s 7,69 posto na 7,08 posto u ožujku. Do početka 2013. godine premašivale su 10 posto. No, kratkoročno kreditiranje putem kreditnih kartica, u pravilu do 24 rate, najčešće je beskamatno. Najduži rok otplate od 60 rata nudi American Express.

Koliko se građani danas zadužuju putem kreditnih kartica? U ožujku ove godine ti su krediti iznosili 3,36 milijardi kuna, oko 130 milijuna kuna manje nego prije godinu dana. U proteklih sedam godina njihova je razina pala gotovo za četvrtinu. Kada je riječ o potrošačkim gotovinskih kreditima koju se u pravilu odobravaju na rok od pet do 10 godina i proteklih su godina najbrže rasli, njihova je razina dosegla iznos od 44,1 milijardu kuna, što je 2,9 milijardi kuna više nego prije godinu dana. Od početka 2011. godine porasli su za čak 11,5 milijardi kuna, odnosno za trećinu. Prosječna kamatna stopa na kunske gotovinske kredite bez valutne klauzulu trenutačno iznosi 5,75 posto. M.K.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:34