Zloupotreba dominacije

Nakon Njemačke, i Austrija istražuje Amazon zbog navodnih nepoštenih trgovačkih praksi

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.2.2019. u 14:53

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.2.2019. u 14:53

Amazon founder and CEO Jeff Bezos laughs as he talks to the media while touring the new Amazon Spheres during the grand opening at Amazon's Seattle headquarters in Seattle, Washington, U.S., January 29, 2018. REUTERS/Lindsey Wasson - RC1DD03FA240
Lindsey Wasson / REUTERS

Jeff Bezos

Austrijska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestila je u četvrtak da je pokrenula istragu kako bi utvrdila zloupotrebljava li američki maloprodajni div Amazon dominantni položaj na tržištu kako bi osigurao prednost u odnosu na austrijske trgovce.

U Austrijskoj saveznoj agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (BWB) navode da su istragu pokrenuli na temelju pritužbi zaprimljenih u prosincu 2018. godine o navodnim „nepoštenim trgovinskim praksama” Amazona.

Sumnja se da Amazon ”diskriminira druge trgovce i time pokušava nepropisno favorizirati vlastite proizvode", stoji u priopćenju BWB-a.

Trgovci se, između ostalog, žale da američka kompanija naglo i bez očitog razloga ukida račune prodavača.

Amazon ih također navodno prisiljava da objavljuju cijene i na računima prodavača objavljuje netočne podatke o isporuci.

Trgovci su žale i da ih Amazon briše s ljestvica proizvoda i da je uveo klauzulu o sudskoj nadležnosti, što im otežava poduzimanje pravnih mjera.

„Digitalni svijet nije pravni vakuum. Tvrtke koje posluju na globalnoj razini moraju se pridržavati odgovarajućih austrijskih zakona i propisa”, izjavio je čelnik BWB-a Theodor Thanner.

Istraga se provodi u suradnji s njemačkim regulatorom koji je u studenom prošle godine pokrenuo sličnu istragu protiv Amazona, dodao je Thanner.