Zloupotreba dominacije

Nakon Njemačke, i Austrija istražuje Amazon zbog navodnih nepoštenih trgovačkih praksi

Sumnja se da Amazon diskriminira druge trgovce i pokušava nepropisno favorizirati vlastite proizvode
Jeff Bezos
 Lindsey Wasson / REUTERS

Austrijska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestila je u četvrtak da je pokrenula istragu kako bi utvrdila zloupotrebljava li američki maloprodajni div Amazon dominantni položaj na tržištu kako bi osigurao prednost u odnosu na austrijske trgovce.

U Austrijskoj saveznoj agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (BWB) navode da su istragu pokrenuli na temelju pritužbi zaprimljenih u prosincu 2018. godine o navodnim „nepoštenim trgovinskim praksama” Amazona.

Sumnja se da Amazon ”diskriminira druge trgovce i time pokušava nepropisno favorizirati vlastite proizvode", stoji u priopćenju BWB-a.

Trgovci se, između ostalog, žale da američka kompanija naglo i bez očitog razloga ukida račune prodavača.

Amazon ih također navodno prisiljava da objavljuju cijene i na računima prodavača objavljuje netočne podatke o isporuci.

Trgovci su žale i da ih Amazon briše s ljestvica proizvoda i da je uveo klauzulu o sudskoj nadležnosti, što im otežava poduzimanje pravnih mjera.

„Digitalni svijet nije pravni vakuum. Tvrtke koje posluju na globalnoj razini moraju se pridržavati odgovarajućih austrijskih zakona i propisa”, izjavio je čelnik BWB-a Theodor Thanner.

Istraga se provodi u suradnji s njemačkim regulatorom koji je u studenom prošle godine pokrenuo sličnu istragu protiv Amazona, dodao je Thanner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 08:29