Signalitics

Najsnažniji pad dioničkog indeksa uslijed straha od daljnjeg širenja Coronavirusa

AUTOR:

OBJAVLJENO:

28.1.2020. u 10:55

AUTOR:

OBJAVLJENO:

28.1.2020. u 10:55

Stock market background, Image: 313057391, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

ŠTO SE DOGODILO?

Nakon što su u proteklom tjednu američki dionički indeksi zabilježili najsnažniju korekciju od  kolovoza, pesimizam investitora nastavljen je u ovom tjednu. S&P 500 je tako zabilježio najsnažniji pad u proteklih šest mjeseci uslijed opreznosti investitora od straha daljnjeg širenja Coronavirusa te posljedičnog negativnog utjecaja na izvedbu svjetske ekonomije.

ŠTO TO ZNAČI?

Investitori i dalje nastoje procijeniti ekonomske učinke novog virusa koji je mnoge podsjetio na slučaj Sarsa iz 2003. godine. S obzirom na visoke razine valuacija, dioničko tržište prilično je ranjivo na promjene sentimenta na tržištu što su potvrdila i kretanja u proteklim danima. U međuvremenu, sigurnost je potražena u tradicionalnim investicijama u periodima povećane rizičnosti na tržištu, kao što zlato te njemačke i američke državne obveznice.

 

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

S&P rejting agencija je upozorila da ukoliko se bolest značajno proširi, utjecaj na kineski rast u ovoj godini bi mogao iznositi negativnih 1,2 postotna boda nakon što je u prošloj godini ekonomija ostvarila najnižu stopu rasta u gotovo tri desetljeća. Svjetska ekonomska slika ostaje krhka početkom ove godine uz nade u oporavak i ubrzanje rasta u narednim kvartalima što bi moglo biti ugroženo u slučaju daljnjeg značajnog napredovanja virusa.