Signalitics

Najniža stopa rasta privatne potrošnje u SAD-u u proteklih šest mjeseci

AUTOR:

OBJAVLJENO:

30.9.2019. u 11:40

AUTOR:

OBJAVLJENO:

30.9.2019. u 11:40

People walk with shopping bags at Roosevelt Field mall in Garden City, New York, U.S., December 7, 2018. REUTERS/Shannon Stapleton
Shannon Stapleton / REUTERS

Ilustracija

ŠTO SE DOGODILO?

Američka privatna potrošnja u kolovozu je ostvarila rast od svega 0,1% mjesečno što je najniža stopa rasta u proteklih šest mjeseci te značajno usporavanje u odnosu na stopu rasta od 0,5% mjesečno ostvarenu u srpnju. Dodatno, podaci za prethodne mjesece su revidirani naniže.

 

ŠTO TO ZNAČI?

Iako kretanja privatne potrošnje znaju biti volatilna na mjesečnoj razini, na umu treba imati i da je usporavanje vidljivo i ukoliko promatramo prosječno kretanje u protekla tri mjeseca. Iako podaci za rujan još uvijek nisu dostupni, očekivanja rasta američke ekonomije u trećem kvartalu godine već su snižena sa oko 2% na 1,5%.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Privatna potrošnja je pojedinačno gledano najznačajnija komponenta BDP-a i glavni pokretač rasta američke ekonomije. Sukladno navedenome, poremećaji u ovome sektoru imaju mnogo značajnije posljedice na cjelokupno gospodarstvo nego što je to slučaj sa prerađivačkim sektorom koji se nalazi u problemima diljem svijeta.

Dodatno, investitori strahuju kako bi posljednja runda uvođenja carina na uvoz kineskih dobara mogla imati značajniji učinak na domaću potražnju i trgovinu na malo s obzirom da obuhvaća velik dio potrošačkih dobara što se već negativno odrazilo i na pokazatelje ekonomskog sentimenta.