Signalitics

Najgori dan za financijska tržišta od svjetske ekonomske krize

Europska centralna banka (ECB) pridružila se ostalim vodećim centralnim bankama te najavila nove mjere podrške
Ilustracija
 AFP

Turbulencije na svjetskom dioničkom tržištu su nastavljene u četvrtak za koji slobodno možemo reći da je najgori dan za financijska tržišta od svjetske ekonomske krize. Vodeći američki dionički indeks S&P 500 korigirao je za gotovo 10 % te tako ostvario najsnažniju jednodnevnu korekciju od 1987. godine te petu najsnažniju korekciju u povijesti. S&P 500 tako je izbrisao sve prošlogodišnje dobitke kada je ostvario rast od gotovo 30% te se indeksom sada trguje ispod razine na kojoj je zaključio 2018. godinu (vidi graf).

Pesimizam na svjetskim tržištima ostaje prisutan i nisu ga uspjele ublažiti čak niti odluke vodećih centralnih banaka o sniženju kamatnih stopa i ostalim ciljanim mjerama podrške ekonomiji. Bez informacije o trenutku obuzdavanja širenja zaraze teško je procijeniti učinke na turizam, potrošnju i tokove u svjetskom trgovinskom lancu a samim time i na cjelokupnu ekonomsku sliku. Sukladno tome investitori su skloniji držanju gotovine nego riskiranju daljnjih gubitaka na tržištu.

U međuvremenu, Europska centralna banka (ECB) pridružila se ostalim vodećim centralnim bankama te najavila nove mjere podrške ekonomiji. Za razliku od američke i engleske centralne banke, ECB se nije odlučila na sniženje kamatnjaka već na mjere koje će osigurati kompanijama pristup financijskim sredstvima kroz ovaj period. S obzirom na već negativne kamatne stope u eurozoni, smatramo kako je uvođenje ovakvih mjera primjerenije aktualnoj situaciji. Niz kompanija nosi se sa otkazom ugovora iz inozemstva, nedostatkom sredstava za proizvodnju ili pak nemogućnosti proizvodnje radi karantene što u kratkom roku stvara problem sa likvidnosti. Osiguravanje laganog pristupa financijskim sredstvima moglo bi biti ključ opstanka mnogih kompanija u ovom periodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:25