Signalitics

Najdulja serija rasta dioničkih indeksa u protekla četiri mjeseca, raste optimizam ulagača

Brokeri na njujorškoj burzi
 Profimedia, Eyevine

Američki dionički indeksi zabilježili su pozitivnu izvedbu četvrti uzastopni trgovinski dan što je najdulja serija rasta u protekla četiri mjeseca uslijed rastućeg optimizma investitora vezano uz tekuće pregovore SAD-a i Kine oko budućih trgovinskih odnosa zemlje.

Dodatno, rast je nošen i prilično opreznom retorikom Fed-a vezano uz budući tempo podizanja kamatnjaka u jučer objavljenim bilješkama sa posljednjeg sastanka Vijeća centralne banke. Daleko najbolju izvedbu pritom je zabilježio energetski sektor nošen nastavkom uzlaznih pritisaka na cijenu nafte.

Od podataka, stopa nezaposlenosti euro zone pala je ispod 8,0% u studenom po prvi puta u proteklih deset godina, reflektirajući snažno tržište rada pojedinih zemalja članica dok se druge i dalje bore sa visokom stopom nezaposlenosti. Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj tako iznosi svega 3,3% dok se u Nizozemskoj nalazi na 3,7%.

Grčka, Španjolska, Italija i Francuska i dalje bilježe stopu nezaposlenosti iznad predkriznih razina. Na razini euro zone stopa nezaposlenosti mladih također se nalazi iznad predkriznih razina te blago ispod 17%. Jedna trećina mladih ispod 25 godina koji su sposobni rad nije u mogućnosti naći posao u Grčkoj, Italiji i Španjolskoj.

Njemački izvoz i uvoz zabilježio je pad u studenom što je posljednja u nizu objava ekonomskih indikatora koji upućuju na nastavak slabosti u najvećoj ekonomiji euro zone. Izvoz je pritom zabilježio korekciju od 0,4% mjesečno dok je uvoz pao za 1,6%. Trgovinski suficit pritom je uspio zabilježiti blagi rast te je iznosio 19 milijardi eura u studenom.

Izvoz unutar euro zone pritom je zabilježio blagi porast od 0,3% na godišnjoj razini, dok je izvoz prema zemljama izvan EU pao za 0,4% godišnje uz istovremeno povećanje uvoza iz tih zemalja u Njemačku.

Podsjećamo kako su podaci objavljeni dan ranije pokazali pad industrijske proizvodnje Njemačke od 1,9% mjesečno treći uzastopni mjesec u studenom a daljnju korekciju su zabilježile i narudžbe prerađivačkog sektora te sentiment indikatori.

Jučer objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku o turističkim kretanjima u studenom ukazuju na rast broja dolazaka stranih turista od 25,4% godišnje, dok je broj stranih turističkih noćenja uvećan za 20,0% u istom periodu. Broj dolazaka domaćih turista također je zabilježio povećanje od 13,3% godišnje dok je broj noćenja domaćih turista viši za 13,6% u istom periodu.

Spomenuta izvedba u skladu je s našim očekivanjima jačanja turističke aktivnosti izvan suštine turističke sezone te očekujemo da će podaci za prosinac potvrditi nastavak ovakvih kretanja što zajedno sa kretanjima u prva tri kvartala godine podržava rast prihoda od turizma od oko 8% u toku ove godine.

Snažni uzlazni pritisci na cijenu nafte su nastavljeni jučer uz rast od oko 5% čime je rast cijene premašio 20% u protekla dva tjedna. Cijena Brent nafte tako se ponovno popela iznad 60 dolara po barelu nafte nakon što je ministar energetike Saudijske Arabije izjavio kako će učiniti što god je potrebno kako bi se cijene nafte stabilizirale uz odbacivanje navoda kako je ciljana razina cijena oko 80 dolara po barelu.

Tečaj EUR/USD jučer je zabilježio rast pri čemu se parom trguje iznad razine od 1,15 dolara za jedan euro, a u kontekstu smanjene averzije prema riziku povezane sa optimizmom oko pregovora Kine i SAD-a te oprezne retorike Fed-a vezano uz budući tempo podizanja kamatnjaka u jučer objavljenim bilješkama Vijeća sa sastanka u prosincu.

Naime, bilješke su otkrile kako članovi Vijeća smatraju kako u uvjetima suzdržanog rasta inflacije Fed si može priuštiti strpljivost prije sljedećeg podizanja kamatnjaka. Prema sadašnjim informacijama i ekonomskim fundamentima Vijeće ocjenjuje kako će biti potrebna tek mala razina dodatnog zaoštravanja monetarne politike.

Takvu retoriku potvrdio je i član Fed-a Rosengren koji je u svom jučerašnjem govoru istaknuo kako su tržišta postala pretjerano pesimistična s obzirom na aktualno stanje američke ekonomije ali i kako si Fed može priuštiti pauzu prije sljedećeg podizanja kamatnjaka.

Unatoč navedenom smatramo kako je potencijal deprecijacije američkog dolara ograničen znatno snažnijim fundamentima američke ekonomije u odnosu na euro zonu, višom stopom inflatornih pritisaka te višom razinom prinosa za investitore.

S obzirom na niz poteškoća s kojima se suočava ekonomija euro zone smatramo kako ECB neće u mogućnosti biti podignuti kamatnjak prije prvog polugodišta 2020. godine a i tada smatramo kako će zaoštravanje monetarne politike biti slabog intenziteta. Svako obnavljanje averzije prema riziku također ide u prilog snažnom dolaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:10