Signalitics

Najbolja izvedba američkog dioničkog indeksa S&P 500 od početka ljeta

Indeks je tako  na putu najsnažnijeg godišnjeg rasta od 2013. godine, uz dobitke od 25,3% u odnosu na kraj prošle godine
Brokeri na njujorškoj burzi
 Profimedia, Eyevine
ŠTO SE DOGODILO?

Američki dionički indeks S&P 500 je treći uzastopni mjesec zaključio trgovanje u pozitivnom teritoriju uz rast od 3,4% što je najbolja izvedba dioničkog indeksa od početka ljeta ove godine usprkos korekciji u posljednjem trgovinskom danu mjeseca. Indeks je tako na putu najsnažnijeg godišnjeg rasta od 2013. godine, uz dobitke od 25,3% u odnosu na kraj prošle godine.

ŠTO TO ZNAČI?

Treće smanjenje bazičnog kamatnjaka od strane američke centralne banke u listopadu te poboljšanje trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine potaknuli su optimizam investitora. Dodatno, rast dioničkih indeksa potaknut je i pretežito snažnim objavama ekonomskih indikatora za američku ekonomiju te solidnom izvedbom kompanija u trećem kvartalu godine.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Investitori ostaju svjesni koliko je važna eliminacija trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine kako bi se ukinule dosada uvedene prepreke trgovini koje imaju negativne implikacije na izvedbe obje ekonomije. Nadolazeća izvedba američke ekonomije, politika centralne banke te izvedba američkih kompanija uvelike ovisi o ishodu trgovinskih pregovora koji će odrediti hoće li tržišta zaključiti 2019. u istom optimističnom tonu u kojem se trenutačno nalaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:14