Signalitics

Najava brzog i bezbolnog rješenja trgovinskih nesuglasica između SAD-a i Europske unije

Predsjednik Trump željeti izbjeći sukob s Europskom unijom kako bi osigurao što veću podršku glasača pred izbore
Donald Trump
 SAUL LOEB / AFP

ŠTO SE DOGODILO?

U svom govoru na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, predsjednik Trump je jučer izjavio kako očekuje postizanje trgovinskog dogovora sa Europskom unijom prije predsjedničkih izbora u studenom. Nedugo potom, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je istaknula kako EU očekuje kako će u narednih nekoliko tjedana imati spreman predložak dogovora za potpisivanje sa SAD-om koji će osim razmjene roba pokrivati i tehnološki sektor te energetiku.

ŠTO TO ZNAČI?

Potencijalno brzo i bezbolno rješenje trgovinskih nesuglasica između SAD-a i Europske unije ono je ćemu se svi nadaju, ali dio tržišnih sudionika i dalje ostaje zabrinut kako bi Trump mogao postati nešto agresivniji prema Europskoj uniji sada kada je osigurao primirje sa Kinom kroz potpisivanje prve faze trgovinskog sporazuma. Na mogućnost takvog scenarija je uputio i drugi dio izjave predsjednika Trumpa u kojem je istaknuo kako je teže poslovati sa Europskom unijom nego Kinom radi visoke razine carina koju imaju na niz dobara. Dodao je i kako je spreman uvesti nove carine na uvoz roba iz Europske unije u slučaju neuspješnih pregovora. Trump je ovom prilikom ponovio prijetnju uvođenja carina na uvoz europskih automobila u SAD te istaknuo kako bi iste mogle ubrzo stupiti na snagu.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Konsenzus analitičara koji predviđa oporavak svjetskog ekonomskog rasta u ovoj godini se gotovo u potpunosti temelji na očekivanjima stabilizacije svjetskih trgovinskih odnosa nakon što su SAD i Kina postignuli primirje nakon gotovo dvije godine sukoba. Mnogi se nadaju kako će predsjednik Trump željeti izbjeći ovakav scenarij sa Europskom unijom kako bi osigurao što veću podršku glasača pred izbore u studenom. Uvođenje dodatnih carina na uvoz europskih dobara te posebice na uvoz europskih automobila onemogućilo bi oporavak europskog prerađivačkog sektora koji se već mjesecima nalazi u recesiji. Nadalje, u nedostatku oporavka industrije pitanje je trenutka kada bi negativni trendovi krenuli zahvaćati i ostale dijelove ekonomije te posljedično uzrokovali recesiju. Mirno postizanje sporazuma između SAD-a i EU jedan je od ključnih preduvjeta poboljšanja svjetske ekonomske slike u ovoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:45