Pad

Na Zagrebačkoj burzi prekinut višednevni pozitivni trend, ulagači oprezni

Redovni promet dionicama iznosio je 10,35 milijuna kuna, što je oko 26 milijuna kuna manje nego dan ranije.
Zagrebačka burza
 Siniša Sunara / CROPIX

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, nakon jučerašnjeg pada, a ulagači će i dalje pratiti kretanja na svjetskim burzama i vijesti o posljedicama širenja koronavirusa u svijetu.

Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks oslabio je jučer 0,81 posto, na 1.584 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,82 posto, na 984 boda, čime je prekinut uspon tih indeksa, koji je trajao četiri dana zaredom.

Svi sektorski indeksi završili su u minusu, a najviše građevinski, za 4,15 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 10,35 milijuna kuna, što je oko 26 milijuna kuna manje nego dan ranije.

„Na Zagrebačkoj burzi jučer je prekinut višednevni pozitivan trend, pa su glavni dionički indeksi korigirani. U odnosu na prethodni trgovinski dan, intenzitet trgovanja bio je znatno skromniji, što je rezultiralo s 10,3 milijuna kuna dioničkog prometa, uz tri izdanja trgovana milijunskim iznosima“, kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

Najveći promet, 2,2 milijuna kuna, ostvaren je povlaštenom dionicom Adrisa, čija je cijena stagnirala na 390 kuna. Slijedila je dionica Valamar Riviere, s prometom od 1,85 milijuna kuna, a cijena joj je pala 3,79 posto, na 25,4 kune. Milijunski promet zabilježila je i dionica Arena Hospitality grupe, a cijena joj je potonula 5,83 posto, na 226 kuna.

Na domaćem tržištu jučer se trgovalo s 37 izdanja, pri čemu je njih 7 ostvarilo rast cijene, a 23 pad, dok 7 nije zabilježilo cjenovnu promjenu. Tako su Crobex indeksi nastavili pratiti kretanja na europskim burzama, koje su jučer također oslabile. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,47, a frankfurtski DAX 0,23 posto. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,10 posto.

„Stanje na domaćoj burzi pratilo je situaciju na europskim tržištima, koja su jučer također bilježila korekciju dioničkih indeksa. Optimizam ulagača posljednjih dana podržavale su početne naznake da širenje koronavirusa u pojedinim europskim zemljama malo usporava, no službeni podaci o tome još nisu objavljeni. Dodatna otežavajuća okolnost bila je činjenica da ministri financija članica eurozone još uvijek ne uspijevaju postići dogovor o novim mjerama i potporama najpogođenijim europskim gospodarstvima“, kaže Jozo Leko.

A na Wall Streetu su jučer burzovni indeksi znatno porasli. Dow Jones skočio je 3,44 posto, dok je S&P 500 porastao 3,41, a Nasdaq indeks 2,58 posto.

„Za razliku od europskih, jučerašnje trgovanje na američkim burzama zaključeno je snažnim rastom dioničkih indeksa. Rast je potaknut očekivanjima ulagača kako će uskoro biti dosegnut vrhunac pandemije koronavirusa, dok je rast cijene nafte potakao solidnu izvedbu dionica tvrtki energetskog sektora“, zaključuje Jozo Leko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:14