Sigurnost na putu

Na što paziti pri ugovaranju putnih osiguranja: zubi, dokumenti i novac nisu vam osigurani

Pri planiranju putovanja u svoj biste troškovnik trebali uključiti i putno osiguranje
Ilustracija
 Jure Mišković / Hanza Media

Napokon ćete posjetiti Tajland. Kupili ste avionsku kartu, rezervirali sobu u hotelu, izvadili vizu i napravili listu svega što želite vidjeti. Ipak, pri planiranju putovanja u svoj biste troškovnik trebali uključiti i putno osiguranje.

- Savjetujemo da se ne čeka zadnji čas, nego odmah nakon odabira destinacije treba ugovoriti osiguranje, za slučaj da putovanje baš i ne krene planiranim tijekom - rekao nam je Damir Vukić iz Generali osiguranja, a s njim su se složili i ostali osiguravatelji budući da je, kao što i sami znate, bolje spriječiti nego liječiti, a kad je u pitanju liječenje u inozemstvu, troškovi mogu biti golemi.

- Tijekom skijanja naših osiguranika dogodio se nesretan slučaj u kojem se njihova 16-godišnja kći sudarila s drugim skijašem na stazi. Zbog nezgode su nastali troškovi hitnog prijevoza u bolnicu helikopterom, bolničkog liječenja te troškovi sanitetskog prijevoza u Hrvatsku, što je u konačnici iznosilo više od 9000 eura - prisjetili su se u Allianzu koji je tada podmirio sve troškove, i to po polici putnog zdravstvenog osiguranja koju je stranka za cijelu obitelj platila 360 kuna. Platili bi bili i operaciju da je bila potrebna, kao i štake ili invalidska kolica.

Zagreb, 201212,
Sljeme.
Nedjeljno skijanje i sanjkanje na zagrebackoj gori. 
Na fotografiji: u nesreci na snowboardanju maloljetni djecak slomio je lijevu ruku prilikom pada. Nakon imobilizacije GSS ga je transportirao do hitne pomoci.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / CROPIX
U putno osiguranje je uključen dolazak službe po vas, kao i prijevoz do bolnice

Europska kartica zdravstvenog osiguranja nije alternativa putnom osiguranju

Uz to, putno zdravstveno osiguranje pokriva i troškove lijekova propisanih tijekom putovanja. Tako da, ako ste ugovorili osiguranje za putovanje u Barcelonu te vam se nakon plivanja u Sredozemnom moru upalilo oko i liječnik vam je propisao antibiotske kapi, bit će vam pokriveni troškovi kako odlaska liječniku tako i samih kapi za oči.

Mnogi će vjerojatno pomisliti “u Europskoj uniji ionako imam besplatno zdravstveno osiguranje pa ga ne moram plaćati negdje drugdje”. No, to baš i nije tako. Kako su nam naglasili u Hrvatskom uredu za osiguranje (HUO), Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO) nije alternativa putnom osiguranju.

- Europska kartica zdravstvenog osiguranja ne može zamijeniti putno osiguranje jer ona ne pokriva sve medicinske usluge, nego samo troškove neodgodive zdravstvene zaštite, i to isključivo u javnim ustanovama - objasnili su nam u HUO-u.

Tako vam EKZO neće biti dovoljan za troškove privatne zdravstvene zaštite ili, pak, za troškove spašavanja prilikom ozljeda na skijanju, kao ni za troškove liječenja spomenutog upaljenog oka. Europska kartica zdravstvenog osiguranja nije čak ni jamstvo za besplatnu uslugu jer se zdravstveni sustavi država razlikuju.

Upravo iz tog razloga stvarno je bolje da novac od osiguranja propadne, nego da nam račun opterete nenadani troškovi. A budući da su troškovi liječenja različiti od države do države, i putna osiguranja razlikuju se prema destinacijama, rekli su nam u osiguravajućim društvima.

Opseg usluga u paketima osiguranja

- Nije isto putuje li se u europsku metropolu ili, pak, u neku daleku destinaciju gdje svaka nenadana situacija poput bolesti ili nezgode može dovesti do velikih troškova - kaže Nikolina Mucko iz Uniqa osiguranja, navodeći primjer SAD-a gdje su troškovi medicinskih usluga izuzetno visoki.

Stoga bi vam pri ugovaranju putnog osiguranja na prvome mjestu trebao biti opseg usluga koji određeni paket sadrži.

- Ako se putuje u zemlje u regiji, osiguranicima se preporuča ugovaranje osnovnog pokrića, dok za daleka putovanja i putovanja zrakoplovom preporučujemo i ugovaranje paketa u koji je uključeno otkazivanje leta, gubitak i kašnjenje prtljage te pravna pomoć i posudba jamčevine - objasnio nam je Dražen Rončević iz Sava osiguranja.

On savjetuje da se za putovanje u SAD uzmu i više osigurane svote, i to čak između 50.000 ili 100.000 eura upravo zbog visokih troškova liječenja. Usporedbe radi, za europska se putovanja, kako su nam rekli u Wieneru, uzimaju svote osiguranja od 15.000 eura, dok se za putovanja unutar granica Lijepe naše ono ne ugovara.

- Paket za putovanja u Hrvatskoj ne sadrži pokriće troškova liječenja, nego se odnosi na osiguranje u slučaju nezgode, a sama cijena paketa ovisi o trajanju i destinaciji putovanja, bavi li se osiguranik sportom tijekom putovanja, odabirom visine pokrića putnog zdravstvenog osiguranja te o dopunskim osiguranjima kao što su osiguranje prtljage ili od otkaza putovanja - pojasnio je Vukić, a to su nam potvrdili i u drugim osiguravajućim kućama.

Rizični sportovi

Ipak, trebalo bi naglasiti da pri bavljenju sportom tijekom putovanja ne govorimo o sportovima kao što su trčanje ili odlazak u teretanu, nego mislimo na rizične sportove. Stoga nezgode nastale kao posljedica skoka padobranom nisu pokrivene vašim osiguranjem. Dodatno, trebate imati na umu i da osiguravajuće kuće različito klasificiraju rizične sportove. Tako su nam, primjerice, u Sava osiguranju naglasili da skijanje ne spada u tu kategoriju, dok druge kuće, kao što su Croatia i Generali, za skijaše nude posebne pakete osiguranja. Tako bi prije samog ugovaranja osiguranja bilo pametno raspitati se hoće li vam biti pokriveni troškovi liječenja prouzročeni pri bavljenju određenim sportom.

Bilo skijanje rizični sport ili ne, upravo je za takva putovanja najviše osiguranih putnika.

- Kod odlazaka na skijanje ili neke daleke destinacije zdravstveno osiguranje gotovo je sastavni dio svakog aranžmana - rekla nam je Vanja Bzik iz Allianza, a to su nam rekli i u Sava osiguranju i Uniqi čije su ponude najpopularnije tijekom skijaške sezone.

Cliff Jumping into the Ocean at Sunset, Summer Fun Lifestyle, Image: 269490259, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Ilustracija

Osim toga bavite li se na svom putovanju sportom i kojim, trebate voditi računa i koliko godina imate, gdje ugovarate osiguranje i koliko često putujete jer te stavke mogu bitno utjecati na cijenu police osiguranja. Adriatic, primjerice, osobama starijima od 65 godina premiju za policu zdravstvenog osiguranja naplaćuje 80 posto više, dok će osiguranici od 70 i više godina morati platiti čak 100 posto više svoje putno zdravstveno osiguranje od, recimo, putnika starog 25 godina.

Čitajte sitna slova

S izuzecima dolazi i plaćanje stomatoloških troškova. Naime, sva su nam osiguravajuća društva rekla da pokrivaju troškove “stomatološke usluge u svrhu oslobađanja od akutne zubobolje”. To znači da ćete, ako tijekom proljetnog kampiranja padnete i udarite u kamen te vam pukne zub, novac za popravak tog zuba morati dati iz svog novčanika čak i ako imate uplaćeno putno zdravstveno osiguranje. Ni u slučaju ugovorenog dodatnog osiguranja od nezgode nećete moći izbjeći taj trošak jer se ono odnosi samo na lom ili iščašenje, odnosno uganuće kosti, istegnuće mišića ili smrt. Ipak, ako ostanete bez plombe dok u Grčkoj jedete bademe i počne vas boljeti zub, troškovi stavljanja nove plombe bit će pokriveni.

Ako dobro pročitate uvjete ugovaranja putnog osiguranja, naići ćete na još neke izuzetke.

Bilo koja nezgoda koja vam se dogodi s alkoholom ili drogom u krvi izuzeta je iz osiguranja koje ste ugovorili, a to vrijedi i za posljedice komplikacija u trudnoći kao što je spontani pobačaj. Putno osiguranje neće vam pokriti ni troškove liječenja od bolesti ili nesretnog slučaja nastale u ratu, neredima, terorističkim napadima ili pobunama, a jednako će se dogoditi i ako vam pri takvim događajima strada prtljaga.

Uz to, iz osiguranja prtljage izuzeti su sav nakit, satovi, krzno, uređaji poput fotoaparata, mobitela, tableta i laptopa te glazbeni instrumenti. Točnije, ako ih nosite cijelo vrijeme sa sobom, osigurana je samo trećina ugovorenog iznosa osiguranja, a ako je neki od navedenih predmeta u predanoj prtljazi, njihovo oštećenje nije problem vaše osiguravajuće kuće. Dodatno, iz osiguranja su isključeni i novac, kreditne kartice, svi osobni i identifikacijski dokumenti, umjetnine te vaši kućni ljubimci, kao i naočale, kontaktne leće i proteze.

, Image: 244609007, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Ilustracija

Osim toga, iako su nam osiguravatelji naglasili kako je bitno osiguranje ugovoriti što prije za slučaj da putovanje baš i ne krene planiranim putem i prisiljeni ste ga otkazati, osiguravajuća kuća neće vam vratiti novac za otkaz putovanja baš zbog bilo kakvog razloga. Logično je da osiguravatelj neće pružiti povrat novca ako ste neoprezno rezervirali pogrešnu destinaciju ili ako ste se jednostavno predomislili i ne da vam se više ići na ugovoreno putovanje. No, neće vam priskočiti u pomoć ni ako odlučite ne posjetiti zemlju koju je prije koji dan napao terorist ili se, pak, našla usred ratnih zbivanja, pogodio ju je potres, poplava ili bilo koja druga prirodna nepogoda. Stoga vam savjetujemo da pročitate uvjete police osiguranja koje ugovarate.

Gdje uplatiti osiguranje

Uz to, prije nego što je platite, treba provjeriti jeste li već nositelj kakve police putnog osiguranja, a da to ne znate jer mnoge kreditne kartice, poput Mastercarda, već uključuju putno zdravstveno osiguranje. To možete provjeriti u svojoj banci gdje je, ako ipak niste nositelj police putnog osiguranja, možete ugovoriti.

Svaka banka partner je određene osiguravajuće kuće pa će vam tako nuditi pakete osiguravatelja s kojim surađuje.

Osim u bankama, putno osiguranje možete uplatiti i u samoj osiguravajućoj kući te u putničkoj agenciji ako ne putujete u vlastitom aranžmanu. Uz to, mnogi osiguravatelji omogućili su i online ugovaranje police osiguranja.

- Nudimo i kupnju online pa klijent i samo par sati prije odlaska na put može brzo i jednostavno ugovoriti policu iz svog doma - rekli su nam u Allianzu, naglasivši da ipak “svi prodajni kanali ne nude sve opcije koje je moguće ugovoriti, pa tako putem weba ne možete ugovoriti policu za putovanja unutar teritorija Republike Hrvatske”.

Koje vrste polica postoje i što uključuju

Putno zdravstveno osiguranje pokriva troškove nužnog liječničkog tretmana, troškove lijekova i medicinskih potrepština te nužna medicinska pomagala i pomagala za hodanje koja propiše liječnik, kliničko liječenje znanstveno priznatim metodama, troškove prijevoza hitnih službi za hitne slučajeve u svrhu medicinskog prijema u bolnicu ili prijevoz do najbližeg raspoloživog liječnika, troškove prebacivanja u specijalnu kliniku ako je medicinski indicirano i ako je propisao liječnik, troškove operacije, troškove repatrijacije osiguranika te stomatološku uslugu u svrhu oslobađanja od akutne zubobolje.

Osiguranje od nezgode odnosi se na troškove nezgoda koje su prouzročile smrt ili invalidnost osiguranika, kao što je prometna nesreća. Stoga će osiguravajuća kuća platiti trošak prijevoza preminulog osiguranika natrag u Hrvatsku. Ovo osiguranje odnosi se i na nezgodu koja je prouzročila lom kosti, odnosno za svaki dan nošenja gipsa osiguravajuća kuća isplatit će vam oko 15 eura počevši od petnaestog dana nošenja.

Osiguranje od privatne odgovornosti pokriva troškove nastale štetom zbog smrti, ozljede tijela ili zdravlja te oštećenja ili uništenja stvari treće osobe, a koje ste vi prouzročili. To su, primjerice, troškovi liječenja ili, pak, tužbe treće osobe jer ste vi ili vaš kućni ljubimac zaslužni za njezinu nezgodu.

Osiguranje prtljage odnosi se na pokriće štete na prtljazi tijekom putovanja, boravka u odredištu i povratka s putovanja. Ako osigurate svoju prtljagu i ne stigne na odredište isti dan kad i vi ili se izgubi u prijevozu, osiguravajuća će vam kuća isplatiti odštetu za nabavu zamjenske prtljage do 250 eura.

Osiguranje od otkaza putovanja uvijek je korisno sklopiti jer ako zbog nepredvidivih okolnosti - poput bolesti, nepodnošenja cjepiva, poremećaja u trudnoći ili štete na imovini prouzročenoj požarom - budete prisiljeni otkazati ili prekinuti ugovoreno putovanje, vratit će vam se do 90 posto već uplaćenog iznosa.

Ostalo - uz navedeno, neka će vam osiguravajuća društva isplatiti i odštetu za kašnjenje dulje od 24 sata (moguće samo kod ugovorenog godišnjeg osiguranja) ili otkazivanje leta, posudit će vam jamčevinu, platiti pravnu pomoć ili izvršiti hitni prijenos gotovine, a i pomoći će vam u slučajevima gubitka dokumenata, krađe ili pribavljanja prevoditelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:08