Utvrđivanje kriterija

Ministarstvo odlučuje: Hoće li 55 tisuća Hrvata bez staža primati mirovinu od 1000 kuna?

Radna skupina danas počinje s utvrđivanjem kriterija za moguće primatelje nacionalne mirovine
Ilustracija
 Luka Gerlanc / CROPIX

Nakon tri sastanka uže radne skupine, danas s radom počinje šira Radna skupina za utvrđivanje uvjeta i kriterija za uvođenje nacionalne mirovine kojoj je na čelu državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Majda Burić.

Cilj šire radne skupine, sastavljene od relevantnih stručnjaka iz akademske, pravne i znanstvene zajednice, te socijalnih partnera i udruga umirovljenika, jest razmotriti i raspraviti utvrđene kriterije za obuhvat potencijalnih korisnika nacionalne mirovine, imovinski i/ili dohodovni cenzus, parametre za izračun visine nacionalne mirovine, te potrebna financijska sredstva. Navodno bi trebala iznositi oko 1000 kuna.

- Cilj Vlade je uvesti nacionalnu mirovinu koja je namijenjena svim starijim osobama koje nemaju minimalni mirovinski staž od 15 godina za stjecanje prava na starosnu mirovinu, a starije su od 65 godina života i nemaju drugi izvor prihoda. Radna projekcija pokazuje da će 2021. broj starijih od 65 godina koji nisu korisnici mirovine niti su zaposleni biti 53.206. Dakle, prema projekcijama broj korisnika kretat će se između 53 i 55 tisuća - rekla nam je tim povodom Majda Burić, dodajući kako će radna skupina “definirati kriterije poput cenzusa, prihoda članova kućanstva i godina prebivanja u RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:23